fbpx
Maison Lunettes
Maison Lunettes
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Zat: 9u-17u
Pauze: 12u-14u
+3259509967

Antireflectiecoating

Antireflectiecoating

Antireflectiecoating (ook wel eens AR-coating genoemd) verbetert het zicht, vermindert de oogspanning en maakt je bril mooier. Dit komt omdat AR-coating de weerkaatsing op je lenzen nagenoeg elimineert, zowel op de voor- als achterzijde. Zonder die weerkaatsing kan er meer licht door de lenzen, wat het zicht optimaliseert. Bovendien worden je lenzen praktisch onzichtbaar, waardoor je ogen beter uitkomen en het makkelijker wordt om oogcontact te maken.

Gewone kunststof lenzen weerkaatsen ongeveer 8% van het invallende licht. Dus slechts 92 % van het beschikbare licht komt door de bril. High-index lenzen uit kunststof kunnen tot 50% meer licht reflecteren (dus 12% van het invallende licht), dus is er nog minder licht waar te nemen. Vooral in donkere omstandigheden kan dit je parten spelen, bijvoorbeeld als je ’s avonds met de auto rijdt. Tegenwoordig kunnen de antireflectiecoatings die weerkaatsing zo goed als elimineren waardoor 99,5 % van het invallende licht gebruikt wordt en het zicht dus merkelijk verbetert.

AR-coating werkt het best met high-index lenzen, omdat die meer licht weerkaatsen dan gewone kunststof lenzen. Hoe hoger de brekingsindex van het materiaal waaruit de lenzen bestaan, hoe meer het licht erop weerkaatst.

De visuele voordelen zijn de volgende: scherper zicht met minder last van verblinding wanneer je ’s avonds autorijdt, plus een groter comfort als je eens wat langer achter de computer zit.

AR-coating zorgt er bovendien ook voor dat je ogen en je gelaatsuitdrukkingen beter uitkomen, waardoor je er in alle lichtomstandigheden aantrekkelijker gaat uitzien.

AR-coating werkt het best met high-index lenzen, omdat die meer licht weerkaatsen dan gewone kunststof lenzen. Hoe hoger de brekingsindex van het materiaal waaruit de lenzen bestaan, hoe meer het licht erop weerkaatst.

Antireflectiecoating kan zeker ook bij zonnebrillen van pas komen, omdat het voorkomt dat je verblind wordt door de weerkaatsing van het zonlicht achter je op de binnenzijde van je lenzen. (Gewoonlijk wordt de AR-coating namelijk enkel aangebracht op de binnenzijde van de lenzen bij zonnebrillen omdat het geen cosmetisch of visueel voordeel biedt als het ook op de buitenzijde van donkere lenzen wordt aangebracht.)

Sommige lenzen krijgen die AR-coating al bij de productie op beide lensoppervlaktes, aan beide kanten. Andere, meestal progressieve en andere multifocale lenzen ( i.e. bifocaal en trifocaal) krijgen die pas nadat je opticien ze aanpast aan de sterkte die jij nodig hebt.

Niet echt. Afhankelijk van de gebruikte AR-formule hebben de meeste lenzen met een AR-coating een heel zwak residueel kleur, meestal groen of blauw, wat typisch is voor dat bepaalde type coating.

Antirefelectiecoatings zijn bovendien onwaarschijnlijk dun, ongeveer 0,2 tot 0,3 microns dik, wat ongeveer 0,02% is van de totale lensdikte van een standaardlens.

Elke producent van AR-coatings heeft zijn eigen gepatenteerde formule, maar over het algemeen bestaan alle AR-coatings uit verschillende microscopische laagjes metaaloxiden die afwisselend een hoge en lage brekingsindex hebben. Gezien elke laag een andere golflengte beïnvloedt, wordt de reflectie steeds meer geneutraliseerd naarmate er meer lagen zijn toegebracht. Sommige hoogwaardige AR-coatings hebben maar liefst zeven lagen.

Afhankelijk van je levensstijl kan je opticien je een bepaald merk van antireflectiecoatings aanraden. Als je bijvoorbeeld vaak achter de computer zit voor het werk, gebruik je best een AR-coating die blauw licht filtert.

Bij de meeste hoogwaardige AR-lenzen kreeg het lensoppervlak een speciale behandeling die de antireflectielagen vastzet op de lens, waardoor ze ook makkelijker te reinigen zijn. De “hydrofobische” oppervlaktebehandeling is waterafstotend en voorkomt ook watervlekken op de lens. Sommige lenzen krijgen zelfs een behandeling tegen water én tegen oliën.

Bij het schoonmaken van lenzen met een AR-coating gebruik je best enkel producten die je opticien aanraadt.
Producten met sterke chemische bestanddelen kunnen de antireflectiecoating namelijk beschadigen.

Probeer ze zeker niet te reinigen zonder ze eerst nat te maken. Een droge doek gebruiken op een droge lens is sowieso om krassen vragen. Op lenzen met een AR-coating zie je krassen namelijk beter dan op gewone lenzen, omdat de bij gewone brillen de weerkaatsing doorgaans oneffenheden maskeert.