fbpx
Maison Lunettes
Maison Lunettes
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Zat: 9u-17u
Pauze: 12u-14u
+3259509967

HD-lenzen

HD-lenzen

Sommige oogafwijkingen kunnen niet worden gecorrigeerd met sterkere glazen. Op papier heb je dan wel een perfect gezichtsvermogen, maar je bent toch niet helemaal tevreden. Misschien heb je ’s nachts last van stralenkransen of sterretjes rond lichtbronnen. Of raak je verblind door de koplampen van auto’s. Dit is mogelijk te wijten aan de optische eigenschappen van je ogen en de beperkingen van gewone brillenglazen.

Gelukkig zijn er hiervoor tegenwoordig speciale HD-brillenglazen op de markt. Deze zijn speciaal ontworpen zijn voor een scherper zicht in alle omstandigheden, ook ’s nachts en bij het rijden. HD-glazen worden geproduceerd volgens extra nauwkeurige productieprocessen waarbij optische fenomenen zoals sferische aberraties worden vermeden.

Het Free-formproces is zo’n productieproces. De glazen worden met digitale precisie afgewerkt waardoor de glazen nog beter kunnen worden afgestemd op je ogen. Zo wordt rekening gehouden met verschillende kijkhoeken, de positie van de ogen, en de positie van de lens in het brilframe. Bovendien kan de sterkte van een lens tot op 1/100 van een dioptrie (sterktewaarde) precies afgesteld worden. Bij normale productieprocessen is dat 1/8 of soms maar 1/4 van een diopter.

Het resultaat is een beter perifeer zicht, en minder schittering en een scherper beeld ’s nachts. Deze productieprocessen bestaan voor gewone brilglazen, maar ook voor progressieve (multifocale) glazen.

Een ander proces heet Wavefront. Dit maakt gebruik van dezelfde technologie die gebruikt wordt bij de voorbereiding op laserchirurgie: Een computergestuurd apparaat zendt lichtgolven door je ooglens die weerkaatsen op je netvlies en opnieuw worden opgevangen door het apparaat. Alleen worden deze hypergedetailleerde gegevens nu niet gebruikt om de ooglaser te sturen, maar wel het productieproces van de brillenglazen.

Iedereen die een bril draagt, kan HD-lenzen dragen, maar niet iedereen zal veel verschil merken. HD-lenzen zijn vooral bedoeld voor mensen met hoge bij- of verziendheid, of voor zij die een perfect gecorrigeerd zicht willen hebben. Vraag aan je optometrist of HD-lenzen iets voor jou zijn.

Om deze gespecialiseerde HD-lenzen te kunnen produceren, moeten ook ultra-precieze metingen worden gemaakt. Bij de keuze van je frame zal de opticien speciaal aangepaste apparaten gebruiken die veel meer meten dan alleen de sterkte van je ogen. Deze gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar een gespecialiseerd labo waar jouw glazen worden gefabriceerd.

De kost van dergelijke gespecialiseerde brillenglazen ligt uiteraard hoger: je betaalt vaak 25% tot 30% meer dan voor een gewone lens. Maar voor hen die ontevreden zijn van hun gezichtsvermogen, is het de meerprijs zeker waard.