Brillen, Veelgestelde vragen

Een zonnebril op sterkte kopen?

Een zonnebril op sterkte kopen?

Het overkomt je wel eens dat je tijdens het rijden plots verblind wordt door de zon. Je begint tevergeefs te zoeken naar die clip-on zonnebril, die je kreeg bij je gewone bril. En dan besef je dat je eigenlijk beter een zonnebril op sterkte zou moeten kopen. Er zijn namelijk heel veel moderne monturen waarin zonnelenzen passen.

Ook voor mensen met contactlenzen is het vaak veel praktischer om een zonnebril op sterkte te dragen. Bijvoorbeeld op het strand, waar er snel eens wind, zand of water in je ogen geraakt, waardoor je ogen beginnen te jeuken. Zwemmen met contactlenzen is ook al geen goed idee. Bepaalde micro-organismen in het water kunnen echter leiden tot een oogontsteking. Een zonnebril op sterkte zet je op wanneer je wilt, waardoor je al deze problemen makkelijk oplost.

Zonnebrillen op sterkte zijn zowat voor elke soort brillenglazen mogelijk. Zelfs voor bifocale en progressieve lenzen.

Als je verziend bent en lenzen draagt om ver te kunnen kijken, maar toch een bril nodig hebt om dat tijdschrift te lezen aan het zwembad. Dan kan je zonnebril op sterkte zelfs dienen als leesbril.

Misschien wil je zelfs een duikbril op sterkte, om die plons net dat ietsje aangenamer te maken.

De montuurstijl van een zonnebril op sterkte is nagenoeg dezelfde als die van een gewone zonnebril. Er zijn dus heel wat mogelijkheden op het vlak van model, merk, etc.

Enkel zonnebrillen die het hoofd omsluiten (‘wraparound’) zijn moeilijker op sterkte te verkrijgen. Want lenzen die fel gebogen worden, vervormen het zicht.

Er zijn echter wel producenten die dergelijke zonnebrillen op de markt brengen die minder fel gebogen zijn. Die zijn dan wel enkel beschikbaar voor bepaalde sterktes, dus is het aangewezen om in dit geval zeker eerst eens uw opticien te raadplegen.

Zonnebrillen op sterkte zijn beschikbaar voor alle lenssoorten, waaronder ook high index, polycarbonaat, gewone (CR-39) kunststof, Trivex (een vederlicht materiaal vergelijkbaar met polycarbonaat) en glas.

Minerale lenzen

Hoewel lenzen van glas optisch misschien het beste resultaat geven, zijn ze niet langer de eerste keuze voor zonnebrillen. Dit omdat ze simpelweg veel zwaarder zijn dan de andere mogelijkheden. Ook breken ze veel makkelijker. Uiteraard zijn mineraal lenzen nog te verkrijgen, maar ze komen steeds minder voor.

Fotochrome lenzen

Naast gewone zonnebrillenzen kan je ook kiezen voor fotochrome lenzen of transitielenzen. Deze worden donker in het zonlicht en opnieuw helder wanneer je ergens binnen bent.

Fotochrome lenzen zijn heel praktisch, maar hebben wel één nadeel. Er is namelijk uv-straling nodig om ze van kleur te doen veranderen. Veel voorruiten in auto’s blokkeren een groot stuk van die straling. Daardoor worden fotochrome lenzen in de auto niet zo gemakkelijk donker.

Voor de ultieme bril op sterkte, geschikt voor alle omstandigheden, raden opticiens dan ook vaak een bril aan met fotochrome lenzen in combinatie met een montuur met een geïntegreerde magnetische clip-on bril. De fotochrome lenzen zullen zich buitenshuis automatisch aanpassen aan het zonlicht. En de clip-on zonnebril heb je als aanvulling.

Net zoals bij een gewone zonnebril is het vooral belangrijk dat je zonnebril op sterkte 100% van de schadelijke uv-straling blokkeert.

De kleur en intensiteit van de tint van je zonnebrillenzen staat volledig los van de mate waarin ze je beschermen tegen uv-straling. Je kan dus om het even welke kleur en tint kiezen. Je opticien zal bevestigen welke lenzen 100% bescherming bieden tegen uv-stralen.

Gepolariseerde zonneglazen kunnen een aanvullende bescherming bieden. Ze neutraliseren het fel licht, dat weerkaatst van reflecterende oppervlaktes (zoals water, sneeuw, zand en betonnen voetpaden). Deze gepolariseerde zonneglazen zijn ook verkrijgbaar op sterkte.

Uw opticien voorziet misschien wel een mooie korting als je een zonnebril op sterkte samen aankoopt met je gewone bril. Vraag dit zeker na.

Met je budget in het achterhoofd kun je een lijstje opstellen met alle kenmerken waar jouw zonnebril op sterkte aan moet voldoen. Daarna vergelijk je de merken die dit bieden met elkaar. Wie weet zit er wel een koopje tussen!

Hier  vind je onze prijzen per glas.