fbpx
Maison Lunettes
Maison Lunettes
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Zat: 9u-17u
Pauze: 12u-14u
+3259509967

Multifocale brillenglazen

Multifocale brillenglazen

Na je veertigste krijg je op een bepaald moment last van ouderdomsbijziendheid. Kleine letters worden minder scherp, en je moet de krant op armlengte moet beginnen houden om hem te kunnen lezen. Tijd voor een leesbril.

Wie al een bril heeft hoeft niet steeds te switchen maar kan dit oplossen met multifocale brillenglazen. Een bifocale brilglas heeft twee verschillende sterktes; trifocale brilglas hebben er drie. Bij progressieve of multifocale brillenglazen gaat de ene sterkte geleidelijk in de andere over.

Bij bifocale brillenglazen bevindt zich de bovenlijn van het onderste deel op de hoogte van het onderste ooglid. Wanneer je leest, draaien je ogen naar onder en kijk je dus door het leesdeel. Bij trifocale brillenglazen komt de bovenlijn ongeveer op de hoogte van de pupil. Als je rechtdoor kijkt, kijk je dus door het deel dat gemaakt is voor de middellange afstand: perfect geschikt voor computerwerk.

Omwille van hun esthetische waarde zijn multifocale of progressieve brillenglazen (zonder zichtbare overgang dus) meer geliefd dan bifocale of trifocale brillenglazen, maar toch hebben de duidelijkere ‘maantjes’ (ze kunnen ook een langwerpige, ronde of andere vorm hebben) enkele voordelen. Zo zijn de lensgebieden voor de korte en middellange afstand groter dan bij progressieve lenzen.

Sommige progressieve brillenglazen zijn speciaal ontworpen voor een bepaalde activiteit. Bij een degressieve brillenglas bijvoorbeeld, zit de sterkte voor de middellange afstand bovenin. Dit kan handig zijn voor mensen die boven hun hoofd moeten werken, zoals garagisten of schilder.

Een andere type degressieve brillenglas is dan weer gemaakt voor mensen die langdurig op de computer werken. Dit laat de drager toe om een computerscherm en tegelijkertijd ook notities op korte afstand te lezen.

De optometrist zal op basis van de activiteiten de beste oplossing voorschrijven. Zo krijg je een bril die perfect is aangepast aan het soort werk dat je doet.

Ouderdomsbijziendheid begint meestal pas rond je veertigste, maar multifocale brillenglazen kunnen ook bij jongeren van pas komen, bijvoorbeeld wanneer de ogen niet helemaal synchroon bewegen of wanneer iemand moeite heeft met scherpstellen. Het onderste leesgebied van het glas maakt het dan gemakkelijker om te focussen.

Bij sommige kinderen kunnen progressieve brillenglazen mogelijks de ontwikkeling van bijziendheid zelfs tegengaan omdat ze de oogspieren minder belasten bij het lezen.