fbpx
Maison Lunettes
Maison Lunettes
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Zat: 9u-17u
Pauze: 12u-14u
+3259509967

Zonnebrillen

Zonnebrillen

Ja, de schadelijke uv-straling van de zon kan o.a. hoornvliesontsteking (fotokeratitis), gezwellen (pingueculae) en permanente schade aan het netvlies veroorzaken.

Ultraviolette  straling  bevindt zich net na het violette deel van het zichtbare lichtspectrum. Zonlicht is de grootste bron hiervan.

Uv-licht wordt gebroken in drie verschillende types: UVA, UVB en UVC

 

  • UVA heeft langere golflengtes en kan gemakkelijk door glas geraken; experten zijn het er niet over eens of het nu schadelijk is voor de ogen of niet.
  • UVB-straling is het gevaarlijkst, waardoor een zonnebril en zonnecrème echt noodzakelijk zijn; ze geraken niet door glas.
  • UVC-straling bereikt de aarde niet want de atmosfeer houdt die tegen.

 

Ja. Mensen met cataract of mensen die hiervoor al geopereerd werden moeten extra opletten. Ook maculadegeneratie (verouderen van het netvlies) of retinale dystrofie (netvliesziekten) zijn extra risicofactoren.

De meeste mensen denken dat dit enkel gevaarlijk is wanneer ze op een zonnige dag buiten lopen. Maar uv-licht gaat recht door de wolken, dus het doet er niet toe of het bewolkt is of niet. De zonnestralen zijn het sterkst tussen 10 en 14 uur.
Fel licht en lichtweerkaatsingen kunnen storend zijn, dus heb je best altijd een zonnebril bij als je in de buurt bent van sneeuw, zand of water. Ook als je achter het stuur zit heb je een zonnebril nodig, omdat de lichtinval op de voorruit kan verblinden.
Volgende zaken zijn ook schadelijk: zonnelampen, zonnebanken, medicatie die je lichtgevoeligheid verhoogt en op grote hoogte of in de buurt van de evenaar wonen.

Een goede zonnebril is de beste manier. Hoewel bepaalde contactlenzen uv-bescherming bieden, is dit niet voldoende omdat de lenzen niet het volledige oog bedekken. Dus, ook met lenzen heb je nog steeds een zonnebril nodig.
Zoek een zonnebril die 99 tot 100 procent bescherming biedt tegen UVA- en UVB-licht. Brillen gekenmerkt door “UV 400”, blokkeren alle lichtstralen tot op 400 nanometer. Dit is zowat alle UVA- en UVB-straling.
Bovendien kan je ook een zonnebril kiezen die je hoofd omsluit (wraparound) om te vermijden dat zonnestralen langs je montuur binnenglippen.

Omdat er zoveel keuze is, vraag je best advies bij je opticien. Bepaalde tinten worden gebruikt in bepaalde omstandigheden en een ervaren opticien kan ervoor zorgen dat je die tint kiest die jij nodig hebt.

Blue-blockers’ bijvoorbeeld, blokkeren blauw licht en hebben meestal een amberkleurige lens. Bepaalde data wijzen er namelijk op dat blauw licht schadelijk is en de kans op oogaandoeningen zoals maculadegeneratie verhoogt. Deze lenzen zijn ook populair bij skiërs, jagers, stuurlui en piloten omdat het hen toelaat bepaalde contrasten beter te zien.

Zowel gepolariseerde lenzen als lenzen met een antireflectielaag voorkomen hinder van felle lichtweerkaatsingen. Gepolariseerde lenzen worden het vaakst gebruikt bij sneeuw- en watersport.

Een spiegellaag is een erg reflecterende laag aangebracht aan de buitenkant van de lens om het binnenkomende licht te reduceren.  Dit maakt ze bijzonder geschikt voor activiteiten in heel fel licht, zoals bijvoorbeeld skiën op een heel zonnige dag.

De technologie is vandaag zo goed ontwikkeld dat je nu dergelijke lenzen vindt in alle kleuren van de regenboog. Goud, zilver, roze, blauw,… Noem maar op. Een kleur kiezen is dan ook louter gebaseerd op smaak, want het heeft geen invloed op de manier waarop jij kleuren zal zien.

Lenzen met een kleurovergang (‘dégradé’) zijn getint van boven naar onder en gaan over van heel donker naar minder donker. Deze lenzen zijn geschikt bij het autorijden omdat ze je ogen beschermen tegen het invallende zonlicht en tegelijkertijd genoeg licht binnenlaten via de onderste helft, waardoor je makkelijker je dashboard kunt zien.

Double gradient (dubbel dégradé) verwijst naar lenzen die ook getint werden van boven naar beneden: Het bovenste én onderste gedeelte zijn het meest getint en het midden is lichter. Een ideale keuze als je niet graag een erg donkere bril hebt, maar wel voldoende beschermd wil worden tegen invallend zonlicht en lichtweerkaatsingen van reflecterende oppervlaktes zoals sneeuw, water en zand.

Fotochrome lenzen passen zich aan volgens de sterkte van het zonlicht.

Infrarood licht bevindt zich net na het rode gedeelte van het zichtbare lichtspectrum. Hoewel infrarood licht warmte produceert, menen de meeste experten dat het niet schadelijk is voor de ogen.

De kleur van de lens is een persoonlijke keuze want het heeft niets te maken met de mate waarin je ogen beschermd worden tegen uv-licht. Grijs en bruin zijn populair om dat ze de kleurperceptie het minst vervormen.

Sportlui verkiezen vaak ander kleuren omdat die bepaalde contrasten benadrukken. Zo zijn gele lenzen populair bij skiërs omdat ze efficiënt zijn bij weinig licht, de impact van nevel reduceren en het contrast verhogen zodat je scherper kan zien.

Bij het sporten wordt dit sowieso aangeraden. Je kan zelfs extra stevige lenzen nemen uit polycarbonaat, wat sporten met een bril op een pak veiliger maakt voor je ogen.

Ja! De meeste mensen denken dat de bescherming afhangt van hoe donker de lenzen zijn, maar dit heeft niets te maken met de beschering tegen uv-licht. Daarom moet je een zonnebril kopen die 100 procent van het uv-licht blokkeert.

Niet noodzakelijk. Hoewel duurdere brillen veelal van een hoge kwaliteit zijn, kun je al een degelijke bril kopen voor minder dan 25 euro. Zorg er gewoon voor dat de lenzen voldoende bescherming bieden en het zicht niet vervormen. Je kan je bril ook altijd laten nakijken door je opticien om zo te zien of het wel degelijk voldoende bescherming biedt.

Bij kinderen is een zonnebril essentieel! Kinderen lopen meer gevaar omdat ze vaker in de zon komen dan volwassenen en omdat hun ogen gevoeliger zijn. Uv-schade stapelt zich op door de jaren heen, wat betekent dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met het beschermen van de ogen. Een zonnebril is minstens even belangrijk als een paar schoenen.

Je kan een zonnebril op sterkte kopen of een bril met fotochrome lenzen (die veranderen van licht naar donker in de zon). Een clip-on zonnebril is misschien goedkoper. En dit kun je bijvoorbeeld kopen samen met je gewone bril zodat het perfect past op de montuur. Bepaalde monturen zijn aangepast om een magnetische clip-on zonnebril op te zetten, dit kan krassen op je gewone bril voorkomen.

Ja. Over het algemeen zijn sportbrillen een stuk veiliger dan doorsnee brillen, omdat de lenzen en de monturen gemaakt zijn uit veel stevigere materialen die dus moeilijker breken én ook meer bescherming bieden. Bovendien kunnen bepaalde lenskleuren bij sportbrillen het zicht behoorlijk verbeteren: bruin is bijvoorbeeld erg populair bij golfers omdat het een mooi contrast geeft met die groene golfterreinen.