Maison Lunettes – Optiek in Oostende
Maison Lunettes – Optiek in Oostende
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Pauze: 12u-14u
Zat: 10u-17u (doorlopend)
+3259509967

Bijziendheid

Bijziendheid

Bijziendheid of myopie is een veel voorkomende refractieafwijking in het oog. Meestal komt dit doordat je oogbol lichtjes eivormig is, of omdat je lens te veel gekromd is. Binnenvallend licht valt daardoor vóór het netvlies. Bijgevolg is het beeld wazig.

Wie bijziend is, kan vaak geen verkeersborden lezen, maar heeft verder geen probleem met boeken lezen of computergebruik. Bijziendheid ontwikkelt zich al op jonge leeftijd en stabiliseert meestal wanneer de lichaamsgroei zijn hoogtepunt bereikt. Bij sommigen blijft het zicht echter ook na deze leeftijd verslechteren.

De oorzaak van bijziendheid is vaak genetisch. Je loopt dus een hoger risico als je ouders bijziend zijn, maar de aandoening kan ook in verband worden gebracht met langdurig computergebruik of lezen.

Bijziendheid corrigeren kan met contactlenzen, brillen of een chirurgische ingreep. Na een oogonderzoek door een optometrist krijg je een bril- of contactlensvoorschrift mee. Elk oog krijgt daarbij een bepaalde waarde. Hoe verder deze waarde onder 0 ligt, hoe meer bijziend je bent. Met dit voorschrift kun je dan een bril of contactlenzen bestellen.

 

Voor wie overdag geen bril of lenzen wil dragen, bestaan er ook nachtlenzen. Deze lenzen vervormen de kromming van je hoornvlies terwijl je slaapt. Zo kan je de overdag zonder hulpmiddelen helder zien.

Wil je helemaal geen bril of lenzen? Dan kan je kiezen voor de ooglaser. De oogarts zal je aanraden te wachten tot je zicht zich heeft gestabiliseerd (dit is meestal rond begin de 20 jaar). De meest gangbare en pijnloze methode is de LASIK. Hierbij wordt een flapje hoornvlies opgetild om daaronder te laseren. Bij de iets oudere methode, PRK, is een langere herstelperiode nodig.

Niet iedereen komt echter in aanmerking voor laserbehandelingen, omdat bijvoorbeeld het hoornvlies te dun is. In dat geval kunnen implantaatlenzen permanent worden ingebracht als aanvulling op de natuurlijke lens.

In sommige zeldzame gevallen ontwikkelt de bijziendheid zich heel snel, waardoor het zicht snel achteruit gaat. Mensen met degeneratieve myopie lopen een verhoogd risico op een loskomend netvlies, cataract, bloedingen en abnormale adergroei in het oog. In dit geval wordt een combinatie van medicatie en chirurgische ingrepen ingezet om de degeneratie tegen te gaan.

Preventie

Onderzoekers in Nieuw-Zeeland hebben veelbelovende resultaten geboekt met zachte contactlenzen met dubbele focus. De periferie van deze lenzen heeft een veel minder sterke waarde dan het centrum en de onderzoekers hopen zo de ontwikkeling van bijziendheid af te remmen.