Maison Lunettes – Optiek in Oostende
Maison Lunettes – Optiek in Oostende
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Pauze: 12u-14u
Zat: 10u-17u (doorlopend)
+3259509967

Contactlens onderzoek

Contactlens onderzoek

Heel wat mensen onder ons dragen contactlenzen. Maar om lenzen comfortabel te (blijven) dragen is een nauwkeurig contactlens onderzoek essentieel. Ook aan enkele belangrijke voorwaarden moet er voldaan worden:

 • Scherp en comfortabel zicht;
 • Optimaal draagcomfort;
 • Beheersen van manipulatie van contactlenzen.

Om aan deze voorwaarden te voldoen, is een contactlens onderzoek en enkele voormetingen noodzakelijk.

 

1. Oogonderzoek

Als je graag contactlenzen wilt (blijven) dragen is het belangrijk dat je ogen gezond zijn en blijven. Wij als optometristen kunnen voor u aan de hand van een spleetlamp onderzoek een ‘pluis/niet-pluis’ beoordeling maken. Dit pijnloos onderzoek houdt in dat er m.b.v. een microscoop en een fel licht naar je ogen gekeken wordt. De volgende zaken worden nader onderzocht:

 • Het hoornvlies;
 • De tranen;
 • De oogleden.

 

2. Hoogtekaart van het hoornvlies

Met behulp van een topograaf meten wij de kromming van je hoornvlies op. Opdat de contactlens mooi op je oog zou passen, is het van belang rekening te houden met de unieke kromming van je oog. Aan de hand van een hoogtekaart van het hoornvlies, bepalen wij deze kromming en bijgevolg ook de lenskeuze. 

Tijdens de meting zal er aan je gevraagd worden om naar een centraal lichtpunt te staren. Dit onderzoek is volledig pijnloos en neemt slechts enkele minuten in beslag.

 

3. Oogmeting

Om een scherp zicht te bekomen met de lenzen is een oogmeting essentieel. We beginnen steeds met een korte objectieve voormeting. Hiervoor zal je gevraagd worden door een toestel naar een ‘ballonnetje’ te kijken. Deze meting is volledig pijnloos en duurt slechts enkele seconden. 

Vervolgens gaan we de sterkte verder verfijnen. Dit doen we door je enkele lijnen met letters te laten voorlezen. Op basis van de uitkomst berekenen wij de sterkte van de contactlenzen.

Let op: de sterkte van je bril kan afwijken van de sterkte van je contactlenzen!

Lees hier meer informatie over hoe wij onze oogonderzoeken veilig kunnen uitvoeren tijdens coronatijden.

 

4. Manipulatie van contactlenzen aanleren

Om contactlenzen te kunnen dragen, is het essentieel dat je deze zelf kan inzetten en uithalen. Wij nemen met veel plezier de tijd om jou deze handeling aan te leren. Hier kan je ook enkele instructievideo’s bekijken.

 

5. Proefperiode

Je zal van ons gratis een set proeflenzen en onderhoudsproducten meekrijgen om enkele dagen uit te proberen. Na deze proefperiode beoordelen we het zicht en het comfort van de proeflenzen tijdens een controle afspraak. Eventueel wijzigen we de parameters en de sterkte van de lenzen om het hoogste comfort en een optimaal, scherp zicht te bereiken.

Hier vind je onze aanpastarieven voor contactlenzen.

 

Waarvoor moet je oppassen bij het dragen van lenzen?

Comfortabel lenzen dragen houdt in dat je alert bent voor mogelijke alarmtekenen. 

Indien je één of meerdere van volgende symptomen ervaart bij het dragen van je lenzen is het aangeraden om de lenzen meteen uit te nemen en contact met ons op te nemen: 

 • Roodheid;
 • Pijn;
 • Irritatie;
 • Plots verminderd zicht;
 • Secreties (overvloedig tranen, afscheiding van een slijmerige substantie).

Ook bij twijfel mag je ons gerust contacteren

 

Het belang van een 6-maandelijkse controle

Het is raadzaam om 6-maandelijks de lenzen en ogen te laten controleren. Een preventieve controle laat toe om problemen in een vroeg stadium te herkennen en het effect van de lenzen op de ogen op te volgen. Zo vermijd je slecht zicht, comfortklachten en verklein je het risico op ooginfecties. Een verandering gaat namelijk niet altijd gepaard met klachten. Daarom is een 6 maanden contactlens onderzoek sterk aangeraden en bovendien is dit steeds gratis!