Contactlenzen

Contactlens onderzoek

contactlens-onderzoek-bij-Maison-Lunettes

Contactlens onderzoek

Heel wat mensen onder ons dragen contactlenzen. Maar om lenzen comfortabel te (blijven) dragen is een nauwkeurig contactlens onderzoek essentieel. Je kan bij Maison Lunettes in Oostende of Merelbeke terecht voor een uitgebreid onderzoek voor contactlenzen. Ook aan enkele belangrijke voorwaarden moet er echter voldaan worden:

 • Scherp en comfortabel zicht;
 • Optimaal draagcomfort;
 • Beheersen van manipulatie van contactlenzen.

Om aan deze voorwaarden te voldoen, is een contactlens onderzoek en enkele voormetingen noodzakelijk. Bij een eerste lensaanpassing of bij een heraanpassing van de lenzen voeren we deze metingen met precisie uit, zie onderstaande figuur. Hieronder vind je meer uitleg over de onderzoeken die we uitvoeren bij het aanpassen van contactlenzen bij Maison Lunettes Oostende of Merelbeke.  

1. Oogonderzoek

Als je graag contactlenzen wilt (blijven) dragen is het belangrijk dat je ogen gezond zijn en blijven. Wij als optometristen kunnen voor u aan de hand van een spleetlamp onderzoek een ‘pluis/niet-pluis’ beoordeling maken. Dit pijnloos onderzoek houdt in dat er m.b.v. een microscoop en een fel licht naar je ogen gekeken wordt. De volgende zaken worden nader onderzocht:

 • Het hoornvlies;
 • De tranen;
 • De oogleden.

2. Hoogtekaart van het hoornvlies

Met behulp van een topograaf meten wij de kromming van je hoornvlies op. Opdat de contactlens mooi op je oog zou passen, is het van belang rekening te houden met de unieke kromming van je oog. Aan de hand van een hoogtekaart van het hoornvlies, bepalen wij deze kromming en bijgevolg ook de lenskeuze. 

Tijdens de meting zal er aan je gevraagd worden om naar een centraal lichtpunt te staren. Dit onderzoek is echter volledig pijnloos en neemt slechts enkele minuten in beslag.

3. Oogmeting

Om een scherp zicht te bekomen met de lenzen is een oogmeting essentieel. We beginnen steeds met een korte objectieve voormeting. Hiervoor zal je gevraagd worden door een toestel naar een ‘ballonnetje’ te kijken. Deze meting is volledig pijnloos en duurt slechts enkele seconden. 

Vervolgens gaan we de sterkte verder verfijnen. Dit doen we door je enkele lijnen met letters te laten voorlezen. Op basis van de uitkomst berekenen wij de sterkte van de contactlenzen.

Let op: de sterkte van je bril kan afwijken van de sterkte van je contactlenzen!

Lees hier meer informatie over hoe wij onze oogonderzoeken veilig kunnen uitvoeren tijdens coronatijden.

4. Manipulatie van contactlenzen aanleren

Om contactlenzen te kunnen dragen, is het essentieel dat je deze zelf kan inzetten en uithalen. Wij nemen met veel plezier de tijd om jou deze handeling aan te leren. Hier kan je ook enkele instructievideo’s bekijken.

5. Proefperiode

Je zal van ons een set proeflenzen en onderhoudsproducten meekrijgen om enkele dagen uit te proberen. Na deze proefperiode beoordelen we het zicht en het comfort van de proeflenzen tijdens een controle afspraak. Eventueel wijzigen we de parameters en de sterkte van de lenzen om het hoogste comfort en een optimaal, scherp zicht te bereiken.

Waarvoor moet je oppassen bij het dragen van lenzen?

Comfortabel lenzen dragen houdt in dat je alert bent voor mogelijke alarmtekenen. 

Indien je één of meerdere van volgende symptomen ervaart bij het dragen van je lenzen is het aangeraden om de lenzen meteen uit te nemen en contact met ons op te nemen: 

 • Roodheid;
 • Pijn;
 • Irritatie;
 • Plots verminderd zicht;
 • Secreties (overvloedig tranen, afscheiding van een slijmerige substantie).

Ook bij twijfel mag je ons gerust contacteren

Het belang van een 6-maandelijkse controle

Het is raadzaam om 6-maandelijks de lenzen en ogen te laten controleren. Een preventieve controle laat toe om problemen in een vroeg stadium te herkennen en het effect van de lenzen op de ogen op te volgen. Zo vermijd je slecht zicht, comfortklachten en verklein je het risico op ooginfecties. Een verandering gaat namelijk niet altijd gepaard met klachten. Daarom is een contactlens onderzoek sterk aangeraden. Bovendien is deze 6-maandelijkse controle van de contactlenzen bij Maison Lunettes in Oostende of Merelbeke steeds gratis!