Veelgestelde vragen

Fotochrome brilglazen

Fotochrome of meekleurende brilglazen: ‘Transition’ glazen en andere glazen die zich aanpassen aan het licht.

Meekleurende brilglazen of fotochrome brilglazen zijn glazen die binnen helder (of nagenoeg helder) zijn en automatisch verdonkeren bij blootstellen aan zonlicht.

De meest populaire meekleurende brilglazen zijn ‘Transition lenses’ (van het merk Transition Optical). Daardoor noemt men fotochrome brilglazen ook vaak ‘transition glazen’. Er zijn uiteraard ook andere merken op de markt.

Fotochrome brilglazen zijn in nagenoeg elk materiaal en elke vorm te verkrijgen. Ook in hoge verdunningen, bifocale- en multifocale glazen is dit mogelijk.

Bovendien heb je de keuze tussen een bruine, grijze of groene tint.

  • Met fotochrome brilglazen heb je altijd een zonnebril op zak.
  • Deze brilglazen beschermen je ogen 100% tegen de schadelijke UVA- en UVB-stralen van de zon. Een levenslange blootstelling aan zonlicht en uv-straling is vaak gelinkt aan cataract op latere leeftijd. Lees hier meer informatie.
  • De glazen verdonkeren bij aanwezigheid van ultraviolette straling van de zon. Aangezien wolken die stralen niet tegenhouden, verdonkeren de glazen zelfs ook op bewolkte dagen.
  • Fotochrome brilglazen verkleuren bij aanwezigheid van uv-licht. In de auto zullen de glazen echter nauwelijks verkleuren, omdat de voorruit het meeste uv-licht al tegenhoudt. Recente technologische ontwikkelingen zorgen er wel voor dat bepaalde glazen ook verkleuren bij gewoon ‘zichtbaar’ licht. Daardoor gaan die toch verdonkeren achter het stuur. Vraag hierover meer uitleg aan je opticien.
  • De glazen verdonkeren in slechts een paar seconden. Het weer licht worden van de brilglazen duurt echter enkele minuten.

Supplement unifocaal verkleurend

€70 Per glas

Supplement multifocaal verkleurend

€70 Per glas

Hoewel dergelijke brilglazen op zich duurder zijn dan gewone glazen, zorgen ze er wel voor dat je niet nog een zonnebril op sterkte erbij moet kopen. Ontdek hier de prijzen voor unifocale en multifocale brilglazen.

Sommige fotochrome brilglazen passen zich niet enkel aan volgens de lichtomstandigheden, maar hebben ook enkele medische toepassingen.

De CPF-groep van Corning heeft bijvoorbeeld een speciaal soort rode glazen ontwikkeld. Die worden soms gebruikt om het zicht te verbeteren van patiënten met oogaandoeningen zoals maculadegeneratie. Dokters, die zich specialiseren in beperkt zicht, kennen deze lenzen en kunnen je zeggen bij welke oogkwalen deze lenzen hulp kunnen bieden.

 

Meekleurende brilglazen _ Fotochrome brilglazen