Veelgestelde vragen, Brillenglazen

Bifocale en trifocale brillenglazen

Bifocale en trifocale brillenglazen

Vanaf een leeftijd van 40 jaar zal je op een bepaald moment moeite krijgen om kleine letters in een boek te kunnen lezen. Dan is het tijd voor een leesbril. Wie al een bril draagt, kan kiezen voor bifocale of trifocale brillenglazen. Deze brillenglazen kan je herkennen aan het halve maantje onderaan het glas.

Bifocale brillenglazen bevatten 2 verschillende sterktes in 1 glas. Om voorwerpen in de verte scherp te zien, kijk je door het bovenste deel van het glas. Om dichtbijgelegen voorwerpen te zien, kijk je door een segment onderin het glas. Dit segment bevat een hogere plussterke dan de rest van het glas.

Trifocale brillenglazen bevatten 3 verschillende sterktes in 1 glas. Zoals bij bifocale brillenglazen, kijk je door het bovenste deel van het glas wanneer je in de verte kijkt. Het segment bevat, in tegenstelling tot bifocale glazen, zowel een sterkte voor tussenafstand als voor dichtbij.

Zowel met multifocale, bifocale als trifocale brillenglazen zie je nabij en veraf scherp.

Bij een multifocaal glas verloopt de overgang van de verschillende sterktes geleidelijker. Bovendien is deze overgang naadloos gemaakt. Daardoor is dit nauwelijks nog zichtbar.  Lees hier meer over multifocale brilglazen.

Bij een bifocaal of trifocaal glas is het segment zichtbaar vanonder in het glas.

Aangezien de leessterkte van bifocale brillenglazen in een segment verwerkt is, verloopt de overgang van de verste sterkte naar de leessterkte heel abrupt. Hierdoor zijn voorwerpen op tussenafstand minder scherp. De sterkte voor ver is namelijk net niet sterk genoeg, en de leessterkte is dan weer te sterk om voorwerpen op tussenafstand scherp te zien.

Ook bij trifocale brillenglazen verloopt de overgang van de verschillende sterktes heel abrupt.

Bij multifocale glazen heb je dit probleem niet. Aangezien de sterkte nodig voor ver heel geleidelijk overgaat naar de leessterkte, zal je voorwerpen op tussenafstand ook scherp zien.

Bifocale en trifocale brillenglazen zijn doorgaans wat voordeliger in prijs dan multifocale brillenglazen. De kostprijs van de verschillende glazen vind je hier terug.