Brillenglazen, Blog

Lenticulaire brillenglazen

Ben je hoog bijziend of verziend? Kies voor lenticulaire brillenglazen.

De dikte van brillenglazen wordt voornamelijk bepaald door de sterkte van de glazen. Hoe hoger de sterkte, hoe dikker je brillenglazen zullen zijn. Gelukkig kunnen we de glazen tegenwoordig sterk verdunnen. Dit zorgt niet alleen voor een mooier eindresultaat, maar gaat ook het draagcomfort ten goede. Ben je echter hoog bijziend of verziend? Dan kan het zijn dat je met de hoogste verdunning toch nog steeds zeer dikke brillenglazen hebt. Kies dan voor lenticulaire brillenglazen.

Wat is het?

Lenticulaire brillenglazen zijn uiterst geschikt voor extreme sterktes bij hoge bijzienden of verzienden. Ze beschikken namelijk over een centrale zuivere zone. Hierin wordt de hoge dioptrische waarde in verwerkt. De sterkte centraal gaat echter wel abrupt over naar een afwijkende sterkte aan de zijkanten van het glas toe. Dit brengt een plotse verandering in sterkte met zich mee. Het zicht verminderd dus beduidend, wanneer je door de zijkanten van een lenticulair brillenglas kijkt. Dit principe zorgt wel voor een aanzienlijke verdunning van de glazen. Dit maakt het niet alleen esthetischer maar biedt ook een aangenamer draag comfort.

Interessant om te weten

Ondanks de vele voordelen dat lenticulaire brillenglazen bieden, brengen ze echter ook enkele aandachtspunten met zich mee. Aangezien er een plotse sterkteverandering aan de zijkanten van het glas plaatsvindt, zal het zicht bijgevolg in deze zone waziger zijn. Hierdoor zal je meer je hoofd moeten mee bewegen met de kijkrichting. Deze glazen vragen bijgevolg wat gewenning. Je hersenen moeten aanpassen aan de nieuwe manier van kijken. De gewenningsperiode kan 2 tot 3 weken duren. Verder kan de afwisseling tussen contactlenzen en een bril wat moeizamer verlopen in het geval dat je kiest voor lenticulaire brillenglazen.