Blog, Brillenglazen

Coatings van brilglazen

De verschillende behandelingen van brilglazen

Een nieuwe bril is een kostbaar voorwerp. Je verwacht dan ook dat de bril zo lang mogelijk mooi blijft en dat het zicht comfortabel is. Want tenslotte draag je de nieuwe bril dagelijks. Daarom is het zeer belangrijk om de juiste brilglazen te kiezen. Bij Maison Lunettes kan je verschillende type brilglazen en behandelingen of coatings kiezen. Deze coatings hebben echter een invloed op de prijs van de brillenglazen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende mogelijke behandelingen van brilglazen.

  • Krasbestendige coating:

    Deze wordt aangebracht om de brilglazen kraswerend te maken. Brilglazen die niet krassen, bestaan echter helaas niet. Krassen op brilglazen ontstaan door bijvoorbeeld stofdeeltjes, zandkorrels of door het poetsen met een niet geschikte vloeistof en/of doekjes. Met een kraswerende laag zullen de brillenglazen nog krassen, maar de kans wordt aanzienlijk verkleint. Lees hier meer tips over brillen schoonmaken.

  • De brilontspiegeling:

    Dit vermindert die vervelende spiegeling op je brillenglazen. Het reflecterend licht dat afkomstig is van gewoon daglicht, omgevingsverlichting, maar ook van koplampen van tegenliggers wordt geëlimineerd. Een bril, behandelt met een ontspiegeling, laat dus meer licht door en verhoogt zo ook het kijkcomfort.

  • De Clean Coat laag:

    Het resultaat hiervan is dat het brillenglas een extra glad en antistatisch oppervlakte wordt. Daarom zal vocht en stof zich moeilijker aan jouw brilglazen hechten. Bijgevolg zijn jouw brilglazen gemakkelijk te reinigen. Bovendien biedt de Clean Coat ook een extra bescherming tegen krassen.

  • De Blue control filter:

    Lees je vaak op beeldschermen? Zoals een computer, smartphone, tablet of televisie? Weet dan dat dit je ogen enorm kan vermoeien. Vermoedelijk beschadigd het blauw licht (dat uitgestuurd wordt door beeldschermen) het netvlies. Daarom hebben de verschillende glasfabrikanten een blue control filter geïntroduceerd. Deze behandeling van brilglazen voorkomt vermoeide ogen.

  • Verdunning van brilglazen:

    Vaak zijn sterk bijziende en verziende brildragers aangewezen op extra verdunde brillenglazen. Gelukkig zijn er nu verschillende type verdunningen om de brilglazen dunner, maar ook lichter te maken. Het vergrotings-en verkleiningseffect bij respectievelijk positieve en negatieve brilglazen is bovendien kleiner bij hogere verdunningen. Hierdoor gaan extra verdunde glazen veel minder de grootte van het normaal ziende oog beïnvloeden. De bril is dan niet alleen lichter, maar je ogen komen ook mooier uit.

 

Benieuwd naar de prijzen van de brillenglazen?

De verdunning of de brekingsindex

Voor de verdunning van het glas is de brekingsindex van het materiaal de parameter. Deze index geeft aan hoe het licht afbuigt in het glas. Hoe hoger de brekingsindex van het materiaal, hoe dunner de brillenglazen gemaakt kunnen worden. Dit geeft ook een invloed op de prijs van de brillenglazen, maar een extra verdunning kan de prijs waard zijn!

Vanaf een sterkte van 2.00D wordt een extra verdunning aangeraden. Bij een sterkte vanaf 4.00D wordt echter een 2e verdunning aanbevolen. Vanaf een sterkte van 6.00D wordt 3 keer verdund aangeraden. Een glas met een brekingsindex van 1.5 is niet verdund. Hieronder krijg je een beeld op de invloed van de brekingsindex op de dikte van het glas:

  • 1.6 is +/- 20% dunner
  • 1.67 is +/- 30% dunner
  • 1.74 is +/- 35%dunner

 

Goed om te weten

De grootte van de brilmontuur heeft een invloed op de dikte van het glas. Bij grotere monturen zullen de brilglazen dan ook dikker worden en daarom opteren wij dan voor een extra verdunning van het brilglas.