Brillenglazen, Veelgestelde vragen

Zonneglazen op sterkte

Belang van zonneglazen op sterkte

De schadelijke UV-straling van de zon kan o.a. hoornvliesontsteking (fotokeratitis), gezwellen (pingueculae) en permanente schade aan het netvlies veroorzaken. Een goede zonnebril dragen is dus essentieel. Wie echter een correctie nodig heeft, kan zonneglazen op sterkte nemen.

Welke verschillende zonneglazen op sterkte zijn er op de markt?

Omdat er zoveel keuze is, vraag je best advies bij je opticien. Sommige tinten zijn meer geschikt voor bepaalde omstandigheden. Een ervaren opticien kan ervoor zorgen dat je de tint kiest, die jij nodig hebt.

LET OP! De bescherming van de zonneglazen hangt NIET af van de kleur van de glazen!

Gepolariseerde zonneglazen voorkomen hinder van felle lichtweerkaatsingen. Gepolariseerde glazen worden bijgevolg het vaakst gebruikt bij sneeuw- en watersport.

Spiegelglazen bevatten een reflecterende laag aan de buitenkant van het glas. Dit zal het binnenkomende licht verminderen. Bijgevolg zijn ze geschikt voor activiteiten in heel fel licht (vb. skiën). Deze glazen vind je in alle kleuren van de regenboog. Goud, zilver, roze, blauw… Noem maar op.

Dégradé zonneglazen zijn glazen met een kleurovergang. Ze zijn donker getint van boven en gaan naar onder toe over naar een lichtere kleur. Deze glazen zijn daarom geschikt bij het autorijden. Ze beschermen je ogen tegen het invallende zonlicht en laten tegelijkertijd genoeg licht binnen via de onderste helft om je dashboard te zien.

Double gradient verwijst naar glazen waarbij het bovenste én onderste gedeelte van het glas het donkerste getint zijn en de zone in het midden is lichter. Een ideale keuze als je niet graag een erg donkere bril op hebt, maar wel voldoende beschermd wil worden tegen invallend zonlicht en lichtweerkaatsingen.

Fotochrome glazen verdonkeren automatisch volgens de sterkte van het UV licht. Lees hier meer over verkleurende glazen.

Naast bovenstaande mogelijkheden, kan je ook een kleur van de glazen kiezen naar jouw smaak. De meest gekozen kleuren zijn: grijs, bruin of groen. Er zijn echter veel meer kleuren beschikbaar, vraag ernaar bij je opticien.

Ook de intensiteit van de zonneglazen kan gewijzigd worden. De meest gekozen donkerte bedraagt 85%. Dit glas houdt 85% van het binnekomende licht tegen en laat 15% door. Dit is ideaal voor all round gebruik: wandelen, autorijden, lezen… Voor zeer lichtgevoelige ogen bestaat er ook een 95% donkerte.