Maison Lunettes – Optiek in Oostende
Maison Lunettes – Optiek in Oostende
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Pauze: 12u-14u
Zat: 10u-17u (doorlopend)
+3259509967

Fotochrome lenzen

Fotochrome lenzen: ‘Transition’ lenzen en andere lenzen die zich aanpassen aan het licht.

Fotochrome lenzen zijn glazen die binnen helder of nagenoeg helder zijn en automatisch verdonkeren bij blootstellen aan zonlicht.

De meest populaire fotochrome lenzen zijn ‘Transition lenses’ (van het merk Transition Optical). Daardoor noemt men fotochrome lenzen ook vaak ‘transition lenzen’. Er zijn uiteraard ook andere merken op de markt.

De moleculen, die ervoor zorgen dat de brilglazen verdonkeren, activeren bij aanwezigheid van ultraviolette straling van de zon. Aangezien wolken die stralen niet tegenhouden, verdonkeren de lenzen ook op bewolkte dagen.

In de auto zal dit echter nauwelijks gebeuren omdat de voorruit het meeste uv-licht al tegenhoudt. Recente technologische ontwikkelingen zorgen er wel voor dat bepaalde lenzen ook verkleuren bij gewoon ‘zichtbaar’ licht. Daardoor gaan die toch verdonkeren achter het stuur. Vraag hierover meer uitleg aan je opticien.

Fotochrome lenzen zijn in nagenoeg elk materiaal en elke vorm te verkrijgen. Ook in high-index, bifocale en multifocale lenzen is dit mogelijk. Een bijkomend voordeel is dat deze lenzen je ogen 100% beschermen tegen de schadelijke UVA- en UVB-stralen van de zon.

Een levenslange blootstelling aan zonlicht en uv-straling is vaak gelinkt aan cataract op latere leeftijd. Daarom is het interessant om fotochrome lenzen niet alleen te gebruiken voor volwassenen, maar ook in kinderbrillen.

Hoewel dergelijke lenzen op zich duurder zijn dan gewone lenzen, zorgen ze er wel voor dat je niet nog een zonnebril op sterkte erbij moet kopen. Ontdek hier de prijzen voor verkleurende lenzen.

Sommige fotochrome lenzen passen zich niet enkel aan volgens de lichtomstandigheden, maar hebben ook enkele medische toepassingen.

De CPF-groep van Corning heeft bijvoorbeeld een speciaal soort rode glazen ontwikkeld. Die worden soms gebruikt om het zicht te verbeteren van patiĂŤnten met oogaandoeningen zoals maculadegeneratie. Dokters, die zich specialiseren in beperkt zicht, kennen deze lenzen en kunnen je zeggen bij welke oogkwalen deze lenzen hulp kunnen bieden.