fbpx
Maison Lunettes
Maison Lunettes
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Zat: 9u-17u
Pauze: 12u-14u
+3259509967

Fotochrome lenzen

Fotochrome lenzen: ‘Transition’ lenzen en andere lenzen die zich aanpassen aan het licht.

Fotochrome lenzen zijn glazen die binnen helder of nagenoeg helder zijn, maar automatisch verdonkeren wanneer ze blootgesteld worden aan zonlicht.

De meest populaire fotochrome lenzen zijn ‘Transition lenses’ (van het merk Transition Optical). Daardoor noemt men fotochrome lenzen ook vaak ‘transition lenzen’. Er zijn uiteraard ook andere merken op de markt.

De moleculen die ervoor zorgen dat de brilglazen verdonkeren, worden geactiveerd door de ultraviolette straling van de zon. Aangezien die stralen niet tegengehouden worden door wolken, kunnen de lenzen ook verdonkeren op bewolkte dagen.

In de auto zal dit echter nauwelijks gebeuren omdat het meeste uv-licht al tegengehouden wordt door de voorruit. Recente technologische ontwikkelingen zorgen er wel voor dat bepaalde lenzen ook verkleuren bij gewoon ‘zichtbaar’ licht, waardoor die toch verdonkeren achter het stuur. Vraag hierover meer uitleg aan je opticien.

Fotochrome lenzen zijn in nagenoeg elk materiaal en elke vorm te verkrijgen, ook in high-index, bifocale en multifocale lenzen. Een bijkomend voordeel is dat deze lenzen je ogen 100% beschermen tegen de schadelijke UVA- en UVB-stralen van de zon.

Omdat een levenslange blootstelling aan zonlicht en uv-straling vaak gelinkt wordt aan cataract op latere leeftijd, is het interessant om fotochrome lenzen niet alleen te gebruiken voor volwassenen, maar ook in kinderbrillen. Polycarbonaat is het veiligste materiaal voor kinderlenzen, omdat het tien keer steviger is dan andere lensmaterialen.

Hoewel dergelijke lenzen op zich duurder zijn dan gewone lenzen, zorgen ze er wel voor dat je niet nog een zonnebril op sterkte erbij moet kopen.

Sommige fotochrome lenzen passen zich niet enkel aan volgens de lichtomstandigheden, maar hebben ook enkele medische toepassingen.

De CPF-groep van Corning heeft bijvoorbeeld een speciaal soort rode glazen lenzen ontwikkeld. Die worden soms gebruikt om het zicht te verbeteren van patiënten oogaandoeningen zoals maculadegeneratie. Dokters die zich specialiseren in beperkt zicht kennen deze lenzen en kunnen je zeggen bij welke oogkwalen deze lenzen nog hulp kunnen bieden.