Veelgestelde vragen

Een leesbril kopen

Een leesbril kopen

Niemand ontsnapt eraan. Op een bepaald moment in je leven krijg je ouderdomsbijziendheid en moet je je boek verder van je af houden om het nog te kunnen lezen. Alles wat zich dichtbij het oog bevindt, is troebel en veroorzaakt hoofdpijn. Tijd dus voor een leesbril.

Leesbrillen bestaan ook als zonnebril met verdonkerde glazen en UV-bescherming.

Er zijn twee soorten leesbrillen.

  • De ene soort bevindt zich vlak voor je ogen. Dit is vooral geschikt voor mensen die de hele dag door moeten lezen. Wie met deze bril in de verte kijkt, merkt dat alles wazig is.
  • Het andere model zit een beetje lager op de neus en is beter geschikt voor mensen met gemengde activiteiten.

Ontdek hier onze collectie leesbrillen.

Indien je vertezicht ook een correctie vereist, kun je bifocale of multifocale (progressieve) glazen overwegen. Deze glazen bieden een scherp zicht op alle kijkafstanden. Een bifocale lens heeft een duidelijk ‘maantje’ met de leessterkte in. Wie dit maantje storend vindt, kan progressieve glazen bestellen. Bij deze glazen is de overgang van de sterkte onzichtbaar.

Een leesbril of een multifocale bril is meestal niet geschikt voor computergebruik. Een computerscherm staat verder van je af dan een boek of de krant. Kantel in geen geval je hoofd naar achteren om je computerscherm door je bril te kunnen lezen. Want je nekspieren zullen zich vroeg of laat wreken. Voor computergebruikers zijn er speciale computerbrillen op de markt.

Er zijn allerlei kant-en-klare brillen te koop, maar je kunt deze ook op maat laten maken. Wat zijn de nadelen van de kant-en-klare leesbril:

  • Je hebt zelden dezelfde sterkte op beide ogen.
  • Ook het optische centrum van de glazen is niet in overeenstemming met de positie van je ogen.
  • Voor wie astigmatisme heeft, zijn deze leesbrillen al helemaal geen optie.

Een slecht aangepaste bril is vaak de oorzaak van hoofdpijn en misselijkheid. Het voordeel van kant-en-klare brillen:

  • Ze zijn goedkoper. Daardoor kan je dus sneller eens van model wisselen. Ze kunnen ook dienst doen als goedkope reservebril, voor wanneer je dagelijkse bril kapot is of verloren raakt.

De prijzen van onze collectie kant-en-klare leesbrillen op sterkte start al aan 39,90 euro. Liever een leesbril op maat? Bekijk dan hier onze prijzen per glas.