Service & onderhoud, Veelgestelde vragen

Hoe brillen schoonmaken

Hoe brillen schoonmaken?

Regelmatig je bril schoonmaken is geen overbodige luxe. Denk maar aan alle kleine stofdeeltjes en bacteriën, die zich tijdens de dag op je glazen en montuur hechten. Even met een stuk stof erover wrijven en je ziet weer helder, denk je dan. Maar is dat wel zo? Het is niet omdat je geen vuil meer “ziet”, dat je bril effectief goed gereinigd is. Bovendien is je bril afkuisen aan een handdoek of je kledij niet alleen onhygiënisch, je veroorzaakt er dikwijls ook krassen op de brilglazen mee.

Hoe je bril schoonmaken?

schoonmaken brillenglas

Hieronder vind je enkele tips over  het schoonmaken en beschermen van jouw bril en brillenglazen. Lees deze aandachtig om langer genot te hebben van je nieuwe bril. Bovendien vermijd je zo krassen op de brilglazen.

  • Bescherm je bril en leg jouw bril steeds in een brillenetui;
  • Zet je bril steeds met beide handen op en af;
  • Leg je bril nooit met de glazen op een tafel of een ruw oppervlak;
  • Leg de bril steeds in een passende en stevige etui;
  • Vermijd contact met scherpe voorwerpen;
  • Vermijd contact met agressieve producten zoals afwasmiddel, detergent, zuren, zouten, basen, haarlak, parfum, alcohol en chloor (zwembad);
  • Je kan jouw bril schoonmaken met lauw stromend water en/of met onze brillenspray. Enkel deze laatste kan gebruikt worden om jouw brillenglazen te ontvetten;
  • Gebruik ENKEL ons microvezeldoekje om de brillenglazen te poetsen en gebruik GEEN andere stoffen zoals een zakdoek, keukenrol, natte doekjes, wc-papier, T-shirt, trui, jeans…;
  • De microvezeldoekjes kan je wassen op 30° maar zonder wasverzachter;
  • Stel je brillenglazen en bril nooit aan hoge temperaturen bloot zoals warm water, sauna, stoom en vermijd temperatuurshocks en temperatuurschommelingen;
  • Laat de bril nooit achter in jouw wagen die in de volle zon staat;
  • Reinig de glazen met lauw stromend water onmiddelijk na een blootstelling van glazen met (zure) regen, zand, stof en zout;
  • Reinig naast de glazen ook regelmatig je montuur. Een bril kan na één of twee jaar verkleuren. Dit komt door de zuurtegraad van de huid, maar ook door het gebruik van zonnecrèmes, zalven, make-up, … Het zout dat we afscheiden via transpiratie is de grootste boosdoener. Zout tast bijna alle metalen en kunststoffen aan;
  • Vermijd vetspatten en blootstelling aan warmte bij het openen van de oven of wanneer je boven een kookpot of barbecue staat.

Al onze glazen worden krasvrij geleverd, maar de glazen kunnen door gebruik en onderhoud wel krassen. Op krassen kunnen we geen garantie geven.

Kortom het niet correct poetsen van je bril en glazen kan redelijk dure gevolgen hebben. Want krassen op je bril en glazen zijn er immers voor altijd.

Slaat jouw montuur wit uit? Of heb je matte plekken op je montuur? Wij kunnen jouw montuur terug laten blinken door deze te polijsten.

 

Hoe je bril schoonmaken ook je zicht beïnvloedt

Wanneer je jouw bril kuist met een niet aangepaste brillenpoetsdoek, is de kans op beschadiging van je glazen reëel. Kunststof glazen en hun bijhorende coatings zijn erg gevoelig aan krasjes. Wanneer je gewoon over je glas wrijft met een niet aangepaste doek, maak je telkens opnieuw krassen op de brilglazen. Deze krasjes worden weerspiegeld door het licht en zorgen voor een minder scherp zicht en in het slechtste geval zelfs voor een achteruitgang van je zicht.

 

Water en zeep of heb je een aangepast product nodig?

Voor de dagelijkse reiniging van jouw bril is stromend water gebruiken meer dan voldoende. Let er wel op dat lauw water gebruikt, zeker geen ijskoud of warm water. Een vetvlek verwijderen, kan je best met onze gratis navulbare brillenspray, die je van ons krijgt bij aankoop van een bril.

Vergeet vooral niet voldoende te spoelen, zo vermijd je dat eerder losgemaakt stof, zweetresten en vuil in de randen van je montuur blijven hangen. Opdrogen doe je bij voorkeur met een schone brilpoetsdoek.

 

Krijg je de bril niet meer proper? Maak hier gerust een afspraak voor het onderhoud van je bril. Bovendien is dit steeds gratis!