Oogzorg

Wat is myopie of bijziendheid

Myopie

Wat is myopie of bijziendheid?

Myopie of bijziendheid is een veel voorkomende refractieafwijking in het oog. Meestal komt dit doordat je oogbol lichtjes eivormig is. Of omdat je lens te veel gekromd is. Binnenvallend licht valt daardoor vóór het netvlies. Bijgevolg is het beeld wazig. Myopie kunnen we corrigeren met contactlenzen of een bril. De sterkte van de brillenglazen en/of contactlenzen wordt uitgedrukt met een negatief cijfer bijvoorbeeld min 4 dioptrie of -4.00D.

Myopie

Correctie van myopie

Wie bijziend is, kan vaak geen verkeersborden lezen. Maar heeft verder geen probleem met boeken lezen of computergebruik. Bijziendheid ontwikkelt zich al op jonge leeftijd. En het stabiliseert meestal rond een leeftijd van 20 jaar. Bij sommigen blijft het zicht echter ook na deze leeftijd verslechteren.

De oorzaak van bijziendheid is vaak genetisch. Je loopt dus een hoger risico als je ouders bijziend zijn. De aandoening kan echter ook in verband worden gebracht met langdurig computergebruik of lezen.

De behandeling van myopie

Myopie corrigeren, kan met contactlenzen, een bril of een chirurgische ingreep. Na een oogonderzoek door een optometrist krijg je een bril- of contactlensvoorschrift mee. Elk oog krijgt daarbij een bepaalde waarde. Hoe verder deze waarde onder 0 ligt, hoe meer bijziend je bent.

Voor wie overdag geen bril of lenzen wil dragen, bestaan er ook nachtlenzen. Deze lenzen vervormen de kromming van je hoornvlies terwijl je slaapt. Zo kan je de overdag zonder hulpmiddelen helder zien.

Wil je geen bril of lenzen? Dan kan je kiezen voor de ooglaser. De oogarts zal je aanraden te wachten tot je zicht is gestabiliseerd.

  • De meest gangbare en pijnloze methode is de LASIK. Hierbij wordt een flapje hoornvlies opgetild om daaronder te laseren.
  • Bij de iets oudere methode, PRK, is een langere herstelperiode nodig.

Niet iedereen komt echter in aanmerking voor laserbehandelingen, omdat bijvoorbeeld het hoornvlies te dun is. In dat geval kunnen implantaatlenzen permanent worden ingebracht als aanvulling op de natuurlijke lens.

In zeldzame gevallen ontwikkelt de bijziendheid zich heel snel. Daardoor gaat het zicht ook snel achteruit. Mensen lopen een verhoogd risico op een loskomend netvlies, cataract, bloedingen en abnormale adergroei in het oog. In dit geval wordt een combinatie van medicatie en chirurgische ingrepen ingezet.

Remming van bijziendheid

Onderzoekers hebben veelbelovende resultaten geboekt met zowel myopieremmende brillenglazen als met zachte contactlenzen met dubbele focus. De periferie van deze lenzen heeft een veel minder sterke waarde dan het centrum en de onderzoekers hopen zo de ontwikkeling van bijziendheid af te remmen.