Blog

Efficiënte Droge Ogen Behandeling in België: Dry Eye Clinic Merelbeke

Oprichters Droge ogen kliniek

Efficiënte Droge Ogen Behandeling in België: Dry Eye Clinic Merelbeke

In België lijden maar liefst 1,8 miljoen mensen aan droge ogen, een aandoening die aanzienlijk ongemak kan veroorzaken. Gelukkig is er een plek waar patiënten de broodnodige hulp kunnen vinden: de Dry Eye Clinic in Merelbeke. Deze kliniek, opgericht door oogarts Dr. Fernand De Wilde en optometrist/optiekondernemer Rodi Kreimech in 2015, was een pionier op het gebied van droge ogen behandeling. Terwijl de problematiek van droge ogen pas recentelijk de aandacht krijgt die het verdient, was Dry Eye Clinic Merelbeke al bezig met het aanpakken van dit ernstige probleem.

Dr. Fernand De Wilde legt uit: “We hebben een gigantisch potentieel aan patiënten en klanten. Het probleem was dat de juiste apparatuur om droge ogen effectief te behandelen vroeger niet beschikbaar was. Voorheen kregen patiënten met droge ogen eenvoudigweg kunsttraantjes voorgeschreven, zowel overdag als ‘s nachts. Maar recentelijk zijn er behandeltechnieken ontwikkeld die in meer dan 80% van de gevallen echt helpen. Dus dat verandert het spel volledig. In België zijn er 1,8 miljoen mensen met klachten over droge ogen. Velen van hen komen nu naar ons toe, omdat de meeste oogartsen geen effectieve behandeling bieden met blijvende resultaten. Droge ogen werden vaak niet serieus genomen, en mensen kregen te horen: ‘los het op met oogdruppels’. Tegenwoordig kunnen we droge ogen zeer gedetailleerd classificeren.”

 

Innovatieve Apparatuur voor Droge Ogen Diagnose

Rodi Kreimech voegt toe: “Er zijn twee belangrijke verschuivingen die hebben bijgedragen aan onze effectieve behandeling. Ten eerste is er nu veel vrij toegankelijke informatie over droge ogen beschikbaar op internet. Ten tweede is er geavanceerde apparatuur op de markt gekomen voor de diagnose van droge ogen. Deze apparaten hebben ons werk aanzienlijk vergemakkelijkt, vooral bij het in beeld brengen van droge ogen.”

“Bij Dry Eye Clinic Merelbeke hebben we geïnvesteerd in geavanceerde apparatuur zoals de Sirius-topograaf en de TearLab, die de osmolariteit van de traanfilm meet. Hiermee kunnen we de Meibomius kliertjes in infraroodbeeld vastleggen en de traanfilm nauwkeurig visualiseren, inclusief de break-up time. Deze apparatuur stelt ons in staat om de oorzaken van droge ogen te identificeren en onze behandelingsstrategie op maat van de patiënt af te stemmen. Het probleem kan zich bevinden op drie niveaus: de vethuishouding, de waterhuishouding of de mucus en geleiachtige lagen. Dankzij deze apparatuur kunnen we de oorzaak precies vaststellen en behandelen. Dit gaat altijd gepaard met zelftherapie, zoals het gebruik van oogmaskers, het masseren van de oogleden, kunsttranen, en bewustwording van knipperen, vooral tijdens langdurig computergebruik,” voegt hij toe.

 

Een Nieuwe Benadering met Lichttherapie

Dr. Fernand De Wilde vervolgt: “Een nieuwe benadering die we aanbieden is staging, met behulp van de Antares diagnostische apparatuur. Hiermee kunnen we de patiënt de resultaten tonen en een passende therapie inzetten. We starten meestal conservatief met zelfzorg, zoals warmtemaskers, massage, en traantjes of oogdruppels. Als dit niet helpt, of als patiënten liever geen druppels willen gebruiken, bieden we vaak low-level light therapy (LLLT) aan. Deze innovatieve lichttherapie heeft aantoonbaar goede resultaten opgeleverd. Tijdens een reeks LLLT-behandelingen van 3 tot 4 sessies, verspreid over 4 tot 6 weken, worden de Meibomius-kliertjes therapeutisch behandeld. Hierdoor worden de klieren geactiveerd en herstellen ze hun normale functie. Na de lichttherapie blijft de patiënt een masker gebruiken en wordt vaak jaarlijks onderhouden.”

 

De Meerwaarde van Dry Eye Clinic Merelbeke

Fernand en Rodi waren op internationale congressen in contact gekomen met leveranciers van droge ogen-apparatuur en collega’s die al met deze technologie werkten in oogklinieken in de VS en Duitsland. Rodi Kreimech merkt op: “We hoorden van collega’s dat het aantal behandelingen voor droge ogen aanzienlijk groeide, en we vonden dat we in België niet achter konden blijven. We hebben Dry Eye Clinic Merelbeke geopend als onderdeel van het bestaande Eyecenter in Merelbeke. De kliniek heeft echt meerwaarde. Patiënten komen specifiek naar ons toe omdat er nog niet veel droge ogen-klinieken zijn, terwijl de behoefte groot is. Sommige patiënten komen maandelijks omdat ze niet zonder behandeling kunnen. Er is echt vraag naar, en we merken dat 80% van de mensen er echt baat bij