Veelgestelde vragen

Oogschade door uv-straling voorkomen

Oogschade door uv-straling voorkomen

Oogschade door UV-straling voorkomen is zeer belangrijk! Lees hier waarom!

UV-straling, wat is het?

UV-straling (ultraviolette straling) bevindt zich net na het violette deel van het zichtbare lichtspectrum. Zonlicht is de grootste bron hiervan. Er bestaan drie verschillende types UV-licht:

  • UVA heeft langere golflengtes en kan gemakkelijk door glas geraken. Experten zijn het er niet over eens of het nu schadelijk is voor de ogen of niet.
  • UVB-straling is het gevaarlijkst. Een zonnebril en zonnecrème zijn dan ook echt noodzakelijk. Ze geraken niet door glas.
  • UVC-straling bereikt de aarde niet want de atmosfeer houdt die tegen.

De schadelijke uv-straling van de zon kan schade toebrengen aan het oog. Zo kan UV fotokeratitis, pingueculae en permanente schade aan het netvlies veroorzaken.

De meeste mensen denken dat uv-straling enkel gevaarlijk is wanneer ze op een zonnige dag buiten lopen. Maar uv-licht gaat recht door de wolken. De zonnestralen zijn het sterkst tussen 10 uur en 14 uur.

De volgende zaken zijn ook schadelijk: zonnelampen, zonnebanken, medicatie die je lichtgevoeligheid verhoogt en op grote hoogte of in de buurt van de evenaar wonen. Infrarood licht bevindt zich net na het rode gedeelte van het zichtbare lichtspectrum. Hoewel infrarood licht warmte produceert, menen de meeste experten dat het niet schadelijk is voor de ogen.

Mensen met medische oogproblemen, zoals cataract (of die hiervoor al geopereerd werden), macula degeneratie of retinale dystrofie, moeten extra opletten.

Oogschade voorkomen

Je moet een zonnebril dragen om schade te voorkomen. Hoewel bepaalde contactlenzen uv-bescherming bieden, is dit niet voldoende. Dit omdat de lenzen niet het volledige oog bedekken. Kijk voor zonebrillen die 99 tot 100 procent bescherming bieden tegen UVA- en UVB-licht. Sommige zonnebrillen bevatten “UV 400”. Deze blokkeren alle lichtstralen tot op 400 nanometer (Dit is zowat alle UVA- en UVB-straling.)

Bovendien kan je ook een zonnebril kiezen die je hoofd omsluit (wraparound). Zo vermijd je dat zonnestralen langs je montuur binnenglippen.

Verschillende soorten lenzen

  • Blue-blockers: Zij blokkeren blauw licht en hebben meestal een amberkleurige lens. Bepaalde data wijzen erop dat blauw licht schadelijk is. Zo is de kans op oogaandoeningen, zoals macula degeneratie, verhoogt. Deze lenzen zijn populair bij skiërs, jagers, stuurlui en piloten. Omdat het hen toelaat bepaalde contrasten beter te zien.
  • Gepolariseerde lenzen: Zowel gepolariseerde lenzen als lenzen met een antireflectielaag voorkomen hinder van felle lichtweerkaatsingen. Gepolariseerde lenzen worden vaakst gebruikt bij sneeuw- en watersport.
  • Spiegellaag: Dit is een erg reflecterende laag aan de buitenkant van de lens. Deze laag verminderd het binnenkomende licht. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor activiteiten in heel fel licht, zoals bijvoorbeeld skiën. Dergelijke lenzen vindt je nu in alle kleuren van de regenboog. De kleur kiezen is louter gebaseerd op smaak, want het beïnvloedt niet de manier waarop jij kleuren zal zien. Dit wordt echter verkregen door de tint van de lens onder de spiegellaag.
  • Dégradé lenzen: Lenzen met een kleurovergang (‘dégradé’) zijn getint van boven naar onder. Ze gaan over van heel donker naar minder donker. Deze lenzen zijn geschikt bij het autorijden, omdat ze je ogen beschermen tegen het invallende zonlicht. Bovendien laten ze tegelijkertijd genoeg licht binnen via de onderste helft van het glas. Daardoor kan je makkelijker je dashboard zien.
  • Double gradient: Dubbel dégradé verwijst naar lenzen die getint worden van boven naar beneden. Het bovenste én onderste gedeelte zijn het meest getint en het midden is lichter. Een ideale keuze als je niet graag een erg donkere bril hebt. Ze beschermen echter wel voldoende tegen invallend zonlicht en lichtweerkaatsingen van reflecterende oppervlaktes zoals sneeuw, water en zand.
  • Fotochrome lenzen: Deze passen zich aan op basis van de sterkte van UV-straling. Lees hier meer over fotochrome glazen.

 

Omdat er zoveel keuze is, vraag je best advies bij de opticien. Bepaalde tinten zijn geschikt bij bepaalde omstandigheden. Een ervaren opticien kan ervoor zorgen dat je die tint kiest die jij nodig hebt.

Wie al een bril heeft, kan een zonnebril op sterkte kopen. Maar ook een bril met fotochrome lenzen (die veranderen van licht naar donker in de zon) is mogelijk. Een clip-on zonnebril is misschien goedkoper. En dit kun je bijvoorbeeld kopen samen met je gewone bril, zodat het perfect past op de montuur.

 

Let op! De meeste mensen denken dat de bescherming afhangt van hoe donker de lenzen zijn. Dit heeft echter niets te maken met de bescherming tegen uv-licht. Hiervoor moet je een zonnebril kopen die 100 procent van het uv-licht blokkeert. De kleur van de lens is dus een persoonlijke keuze. Grijs en bruin zijn populair omdat ze de kleurperceptie het minst vervormen.

Sportlui verkiezen vaak ander kleuren omdat die bepaalde contrasten benadrukken. Zo zijn gele lenzen populair bij skiërs. Deze kleur is efficiënt bij weinig licht, reduceert de impact van nevel en verhoogt het contrast zodat je scherper kan zien.

Sporten met zonnebril

Over het algemeen zijn sportbrillen een stuk veiliger dan doorsnee brillen. Dit omdat de lenzen gemaakt zijn uit veel stevigere materialen, zoals polycarbonaat. Deze zullen dus moeilijker breken én ook meer bescherming bieden. Bij het sporten worden schokbestendige lenzen sowieso aangeraden. Bovendien kunnen bepaalde lenskleuren bij sportbrillen het zicht behoorlijk verbeteren. Bruin is bijvoorbeeld erg populair bij golfers, omdat het een mooi contrast geeft met die erg groene golfterreinen.

Prijs zonneglazen

Hoewel de duurdere brillen van een hoge kwaliteit zijn, kan je al een degelijke bril kopen voor minder dan 25 euro. Zorg er gewoon voor dat de lenzen voldoende bescherming bieden en het zicht niet vervormen. Je kan de bril ook laten nakijken en laten meten door je opticien. Zo kan je zien of de zonnebril wel degelijk voldoende bescherming biedt. En dus waar krijgt voor je geld.

Bekijk hier de prijzen voor de glazen.

Kinderen beschermen tegen uv-straling

Bij kinderen is een zonnebril essentieel! Kinderen lopen meer gevaar omdat ze vaker in de zon komen dan volwassenen. Bovendien zijn hun ogen gevoeliger. Uv-schade stapelt zich op door de jaren heen. Dit betekent dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met het beschermen van de ogen. Een zonnebril is minstens even belangrijk als een paar schoenen.

Vermijd ten alle tijden UV-straling in het oog!