Veelgestelde vragen, Brillen

10 tips bij het kiezen van kinderbrillen

Kinderbrillen_presentatie_home_pagina

10 tips voor het kiezen van een kinderbril

Om het wat gemakkelijker te maken, lees je hieronder 10 tips die helpen bij het kiezen van een kinderbril.

Ten eerste zijn de meeste kinderen bijziend ofwel verziend. Afhankelijk van de nodige correctie, zal de oogarts glazen voorschrijven die constant gebruikt moeten worden of slechts in bepaalde situaties. Sommige kinderen mogen hun bril afzetten om hun huiswerk te maken. En andere moeten de bril constant aanhouden. Hoe kies je de meest passende bril? Hoe weet je welke precies goed is?  Welke zal je kind willen dragen en welke is stevig genoeg?

Keuze van de brilglazen

In de eerste plaats is het voorschrift van de glazen altijd de belangrijkste parameter bij het kiezen van een kinderbril. Dit geldt voor zowel de keuze van de bril als de brilglazen. De kinderopticien zal je hierin begeleiden en monturen uitkiezen op basis van het voorschrift van de oogarts. 

Want indien het voorschrift versterkt moet worden, is het belangrijk om de brilglazen zo dun mogelijk te nemen. Hierdoor zal de uiteindelijke bril zo licht mogelijk zijn.

Een mooie en passende kinderbril

Hoe kies je de meest passende bril? Welke kinderbril wil je kind dragen? Daarom is een ‘coole’ kinderbril echt wel een vereiste. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jouw kind de bril effectief draagt. Want andere kinderen zullen er vroeg of laat wel eens een opmerking over maken. Vooral wanneer zij de kinderbril voor het eerst dragen. Kortom een kind moet zich vooral goed voelen bij een nieuwe bril.

Kinderbrillen zijn gemaakt uit kunststof of metaal. De meeste klanten kiezen voor een kinderbril een kunststof montuur. Want die zijn duurzaam, lichter en goedkoper. Bovendien plooien ze minder snel.

Intussen vind je echter ook metalen kinderbrillen die aan deze voorwaarden voldoen. De samenstelling van het metaal kan wel variëren. Is jouw kind gevoelig voor bepaalde stoffen zoals bv. nikkel?  Vraag aan de kinderopticien welke montuur het meest geschikt is.

Een passende kinderbril kies je zo!

Een kinderbril moet perfect op de neus passen. De neus van een kind is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor zal de bril sneller afzakken. Metalen monturen, hebben vaak pads die aangepast kunnen worden. Hierdoor blijft de bril beter op de neus zitten.

Elke kinderbril moet apart gepast worden. Een bril past niet indien er te veel speling is tussen de brug van de bril en de neusbrug. Want de bril zal door het gewicht van de brilglazen nog sneller van de neus afglijden. De kinderbril mag zeker niet afglijden, anders zijn kinderen geneigd om over hun bril heen te kijken. En dit is niet goed voor de ogen.

Speciaal ontworpen kinderbrillen om te spelen.

De bril zakt bij het spelen af. Welnu er zijn veren die volledig achter het oor haken. Vooral voor baby’s en peuters zijn deze brilveren ideaal. Je kan deze type veren vooral vinden bij metalen monturen. Tenslotte zijn er kinderbrillen met een elastiek die rond het hoofd aansluiten. Deze brillen kunnen minder makkelijk op- en afgezet worden. Het is beter om een ander systeem te kiezen indien de bril niet continue moet gedragen worden. In dit geval kies je beter voor standaardveren die lichtjes om de oren buigen. Veren die volledig achter het oor haken zijn de ideale oplossing voor een sportbril op sterkte. De kinderbrillen van Nanovista zijn speciaal ontworpen als sportbril op sterkte.

Er zijn ook kinderbrillen met veren waarvan de scharnieren praktisch niet kunnen breken. Dit zijn de zogenaamde flexveren. Deze kinderbrillen kosten vaak net iets meer. Desondanks kan het een interessante investering zijn. Zo kan de bril makkelijker op en af. Bijgevolg zal de montuur niet breken bij het spelen of slapen. Flexveren zijn dus geschikt voor peuters. Bovendien zijn flexveren ideaal om te gebruiken als sportbril op sterkte. De kinderopticien heeft van zowel de flexveren en sportbrillen op sterkte een ruim aanbod. De scharnieren van de Nanovista brillen zijn zo goed als onverwoestbaar. De kinderopticien toont je graag de verschillende mogelijkheden.

Brilglazen uit kunststof

Jullie hebben de perfecte kinderbril gevonden? Vervolgens worden de verschillende type brilglazen besproken en voorgeschreven. Voor kinderen opteert de kinderopticien soms voor polycarbonaat. Dit materiaal is een stuk steviger dan standaardlenzen. Bovendien zijn ze opmerkelijk lichter. Bijgevolg is de bril aangenamer om te dragen. Deze brilglazen hebben een krasbestendige laag en een bescherming tegen schadelijke uv-stralen.

Minerale brilglazen

Een mineraal brillenglas is het minst geschikt. Want indien het brilglas breekt, kan het versplinteren. En is gevaarlijk voor de ogen. Bovendien zijn ze ook zwaarder.

Een kinderbril voor het sporten bestaat meestal uit polycarbonaat. Dit materiaal is veilig, maar kies dan ook voor een echte sportbril. Want voor een optimale oogbescherming is het zeer belangrijk dat de sportbril een grotere verticale doorsnede heeft. Indien de doorsnede niet groot genoeg is, komt de druk anders op het oog terecht. Dus wat veel gevaarlijker voor het oog is. Dus als jouw kind frequent sport, is het aangewezen om te kiezen voor een sportbril op sterkte. Op onze website vind je een ruim aanbod van sportbrillen op sterkte voor kinderen.

Garantie op brilglazen

De kinderopticien biedt meestal twee jaar garantie aan op het montuur. Ook op de brilglazen is er een garantie van 3 jaar. Lees hier wat dit precies inhoudt.

Ga zeker na of de garantie ook telt in geval van schade als gevolg van normaal gebruik. Dat betekent dat je nieuwe glazen kan vragen wanneer die bijvoorbeeld diepe krassen vertonen. Op deze pagina vindt u meer info over het onderhoud van de glazen.

Reserve kinderbril op sterkte

Kinderen zijn niet altijd even voorzichtig met hun bril. Ze willen spelen en springen, maar als ze dit niet mogen met hun nieuw bril, dan gaan ze die niet aanhouden. Anderzijds wil je als ouder ook niet dat ze met hun mooie bril zotte toeren uithalen. Daarom is het aan te raden om een ravotbril of een speelbril aan te kopen. Deze bril kunnen ze dan aandoen om te spelen en sporten. Dit is zeker een goed idee voor kinderen die altijd hun bril nodig hebben.

Sportbril op sterkte

Vraag dus aan de kinderopticien of er bijvoorbeeld speciale kortingen zijn op een tweede kinderbril. Dit is vaak het geval als u beide kinderbrillen tegelijk koopt. Voor de tweede bril kan je dan zeker opteren voor een goedkopere versie van de brilglazen en/of kinderbril.  Je kan uiteraard ook de sportbril gebruiken als speelbril. Indien het voorschrift niet te veel is aangepast, kan je eventueel een oude bril houden als reserve.

Kinder zonnebril op sterkte

Als jouw kind fulltime een kinderbril draagt, dan kan je ook overwegen om een zonnebril op sterkte te kiezen om het felle licht te verzachten. Hierdoor is het visueel comfort beter. Bovendien worden de ogen beschermd tegen schadelijke uv-stralen. Dus bij de aankoop van de bril vraag je aan de kinderopticien wat de voorwaarden zijn voor de tweede bril. Meestal kan de kinderopticien  50% korting voorzien op de tweede paar glazen.