Veelgestelde vragen

Hoe kies je de beste verrekijker?

Verrekijker kopen

Een verrekijker kopen bij Maison Lunettes

Je bent op zoek naar een verrekijker, maar je weet niet goed welk model het best bij jou past? Waar moet je op letten en rekening mee houden bij het kopen van een verrekijker? Wat betekenen de termen: vergroting, oculair, objectief en uittredepupil? Maison Lunettes Oostende of Merelbeke biedt een antwoord op al jouw vragen bij het kopen van een verrekijker. Vind hier een antwoord op de meest gestelde vragen.

Groter formaat (8×42 of 10×50)

  • Geschikt voor het spotten van dieren in het wild of bij gebruik op boten.
  • Dit formaat is ideaal voor duistere omstandigheden en biedt een stabieler beeld en groter gezichtsveld.

Middelgroot formaat (7×35 of 10×32)

  • Ideaal voor allround gebruik.

Compact formaat (8×25 of 10×25)

  • Meest geschikt bij backpacken, maar minder comfortabel bij langdurig gebruik.

Voorbeeld: 8 x 42 

8 = vergrotingsfactor

Als je een voorwerp op 100m bekijkt door een verrekijker van maal 8, dan lijkt het alsof het voorwerp op 12.5 meter staat. (100 / 8 = 12.5)

 

Voorbeeld : 7 x 35 

35 = diameter objectief

Hoe groter de diameter van het objectief, hoe meer licht er binnenkomt in de verrekijker. Hierdoor neem je een helderder beeld waar, vooral in duistere omstandigheden.

Uittredepupil = diameter objectief / vergroting

 

Voorbeeld: Verrekijker 7 x 35 

Uittredepupil = 35 / 7 = 5 mm

 

Hoe hoger uittredepupil, hoe helderder beeld in duistere omstandigheden.

Een lichte verrekijker is handiger in gebruik. Als je dus veel bewegingsvrijheid wenst met de verrekijker, opteer dan voor een lichter model. Bovendien bieden lichte verrekijkers vaak ook een stabieler beeld, maar het beeld zal nooit even zuiver en scherp zijn als bij een zwaarder model.

Raak je er toch nog niet helemaal aan uit welke verrekijker je wenst? Kom gerust langs bij Maison Lunettes in Oostende of Merelbeke en wij geven jou advies op maat bij het kopen van een verrekijker. Ontdek hier alvast enkele modellen uit de collectie van Kite Optics.