Veelgestelde vragen

Droge ogen behandelen

Droge ogen behandelen

Symptomen van droge ogen zijn vervelend. De ogen voelen droog en branderig aan. Dit heeft ook impact op het zicht van de ogen. Hoewel droge ogen niet altijd volledig kunnen worden genezen, kan het ongemak in de meeste gevallen wel sterk verminderd worden. Droge ogen behandelen kan op talrijke manieren. Er bestaan een hele resem behandelingen, waarbij de ogen langer vochtig blijven en het zicht verbetert.

Welke behandeling het best werkt, hangt af van de oorzaak. Die oorzaak kan het beste door de oogarts worden bepaald. Deze kan je ook begeleiden bij het behandelingsproces en de resultaten opvolgen om te zien welke methode het beste vooruitgang maakt.

Een langwerkende behandeling tegen droge ogen?

Droge ogen behandelen is meestal niet eenvoudig. Waar het mogelijk is, zal geprobeerd worden de oorzaak van droge ogen weg te nemen. Dit lukt echter niet altijd. Bijvoorbeeld als de traanklier niet goed meer werkt of onherstelbaar beschadigd is. Dan is het doel van de behandeling om de irritatie door uitdroging zoveel mogelijk te verminderen. Zo wordt geprobeerd om de klachten en symptomen onder controle te krijgen.

1.Eye-light

Hierbij wordt de patiënt behandelt met twee licht technologieën. Als eerste zal de patiënt pijnloze lichtflitsen toegediend krijgen. Deze techniek heet de Optimal Power Energy (OPE). OPE zorgt voor het stimuleren en activeren van de meibomiusklieren. Vervolgens vindt de Low Laser Light Therapy (LLLT) plaats. Een masker met licht behandelt hierbij de oogleden. Enerzijds stimuleert het fel licht de celvernieuwing van de Meibomiusklieren. Anderzijds zal de warmte de verstoppingen van de klieren verminderen.

2.Expressie van Meibomiusklieren

Bij patiënten met droge ogen is vaak te zien dat de Meibomieusklieren verstopt zitten met afscheidingen. Bijgevolg zijn de klieropeningen geblokkeerd, wat het oog irriteert. Dit wordt een Meibomiusklierdysfunctie genoemd.

De behandeling bestaat uit het uitduwen van de klieren, door de oogleden samen te drukken. Dit zorgt voor het produceren van nieuwe, kwalitatieve afscheidingen. Hierdoor zal de traanfilm minder snel verdampen.

3.Punctum plug

Droge ogen kan ook te wijten zijn aan een onvoldoende traanproductie. Hierbij kan men opteren om het traanpunt van het ooglid tijdelijk of permanent te occluderen. Dit gebeurt door het plaatsen van een punctum plug. Het doel hierbij is om de wegvloei van de tranen te vertragen, waardoor ze langer in contact blijven met het oog.

4.BlephEx

De Blephex is een behandeling voor blefaritis. Blefaritis is een chronische ontsteking van de ooglidranden. Dit gaat gepaard met zwelling en roodheid van de ooglidranden. Dit beïnvloedt de traanproductie op een negatieve manier. Bijgevolg ontstaan symptomen van droge ogen. Een Meibomiusklierdynfunctie wordt dan ook vaak voorafgegaan door een blefaritis.

Bij de BlephEx behandeling zal een borsteltje met behulp van een draaiende beweging de oogleden schoonmaken.

5.Zelftherapie

Zelf kan je ook een aantal zaken ondernemen om droge ogen te vermijden of de klachten te verminderen. Lees hier meer informatie. Droge ogen kunnen ook behandeld worden aan de hand van een warmtemasker en ooglidmassage. De combinatie van dit warmte compress en ooglidmassage zal de symptomen van droge ogen, zoals een zandkorrel-, branderig- en jeukend gevoel, aanpakken. 

 • Stap 1: Gebruik een warmtemasker:
 • Plaats het masker in een vooraf schoongemaakte microgolfoven;
 • Laat het masker voor 20-30sec opwarmen in de microgolfoven;
 • Breng het masker aan over gesloten ogen;
 • Laat het warmtemasker inwerken voor 10 minuten. (De aanbevolen draagtijd bedraagt 1 tot 2 keer per dag. )

 

 • Stap 2: Masseer de oogleden direct na het verwarmen (Hierdoor zal u het vrijgekomen talg uit de kliertjes verspreiden tot een natuurlijke vetlaag op de ogen.)
 • Beweeg uw vinger horizontaal over het gesloten bovenste ooglid;
 • Beweeg steeds uw vinger steeds van uw neus weg;
 • Herhaal dit enkele keren;
 • Daarna masseert u het bovenste ooglid van boven naar beneden (naar de wimpers toe);
 • Herhaal dit enkele keren;
 • Ten slotte herhaalt u bovenstaande stappen voor het onderste ooglid. (Voor het masseren van uw oogleden kan u ook een ooglid massager gebruiken)

 

In België is het Eyecenter in Merelbeke gespecialiseerd in het behandelen van droge ogen. Het is een langwerkende behandeling, op deze website vind je meer informatie.

droge-ogen-behandelen