Veelgestelde vragen, Brillen

Zonnebrillen

zonnebril op sterkte

Zonnebrillen

Belang van een zonnebril

De schadelijke UV-straling van de zon kan o.a. hoornvliesontsteking (fotokeratitis), gezwellen (pingueculae) en permanente schade aan het netvlies veroorzaken. Een goede zonnebril dragen is dus essentieel.

UV-straling

UV-stralen, of ultraviolette straling, bevindt zich net na het violette deel van het zichtbare lichtspectrum. Zonlicht is de grootste bron hiervan.

Uv-licht wordt gebroken in drie verschillende types: UVA, UVB en UVC

  • UVA heeft langere golflengtes en kan gemakkelijk door glas geraken. Experten zijn het er niet over eens of het nu schadelijk is voor de ogen of niet.
  • UVB-straling is het gevaarlijkst, waardoor een zonnebril en zonnecrème echt noodzakelijk zijn. Ze geraken niet door glas.
  • UVC-straling bereikt de aarde niet want de atmosfeer houdt die tegen.

De meeste mensen denken dat UV-straling enkel gevaarlijk is wanneer ze op een zonnige dag buiten lopen. Maar uv-licht gaat recht door de wolken. Dus het doet er niet toe of het bewolkt is of niet. De zonnestralen zijn het sterkst tussen 10 en 14 uur.

Fel licht en lichtweerkaatsingen kunnen storend zijn. Daarom heb je best altijd een zonnebril bij als je in de buurt bent van sneeuw, zand of water. Ook als je achter het stuur zit heb je een zonnebril nodig, omdat de lichtinval op de voorruit kan verblinden.

Volgende zaken zijn ook schadelijk: zonnelampen, zonnebanken, medicatie die je lichtgevoeligheid verhoogt en op grote hoogte of in de buurt van de evenaar wonen.

Hoe oogschade voorkomen?

Een goede zonnebril is de beste manier. Hoewel bepaalde contactlenzen uv-bescherming bieden, is dit niet voldoende. Dit komt doordat de lenzen niet het volledige oog bedekken. Dus, ook met lenzen heb je nog steeds een zonnebril nodig.

Zoek een zonnebril die 99 tot 100 procent bescherming biedt tegen UVA- en UVB-licht. Brillen gekenmerkt door “UV 400” blokkeren alle lichtstralen tot op 400 nanometer. Dit is zowat alle UVA- en UVB-straling.

Bovendien kan je ook een zonnebril kiezen die je hoofd omsluit (wraparound) om te vermijden dat zonnestralen langs je montuur binnenglippen.

De kleur van de lens is een persoonlijke keuze want het heeft niets te maken met de mate waarin je ogen beschermd worden tegen uv-licht. Grijs en bruin zijn populair om dat ze de kleurperceptie het minst vervormen. Sportlui verkiezen vaak ander kleuren omdat die bepaalde contrasten benadrukken. Zo zijn gele lenzen populair bij skiërs omdat ze efficiënt zijn bij weinig licht, de impact van nevel reduceren en het contrast verhogen zodat je scherper kan zien.

LET OP! De bescherming van de zonneglazen hangt NIET af van hoe donker de lenzen zijn!
De meeste mensen denken dat de bescherming afhangt van hoe donker de lenzen zijn, maar dit heeft niets te maken met de bescherming tegen uv-licht. Daarom moet je een zonnebril kopen die 100 procent van het uv-licht blokkeert.

Sportzonnebrillen

Over het algemeen zijn sportbrillen een stuk veiliger dan doorsnee brillen, omdat de lenzen en de monturen gemaakt zijn uit veel stevigere materialen. Ze gaan dus moeilijker breken én ook meer bescherming bieden. Bovendien kunnen bepaalde lenskleuren bij sportbrillen het zicht behoorlijk verbeteren: bruin is bijvoorbeeld erg populair bij golfers omdat het een mooi contrast geeft met die groene golfterreinen.

Bij het sporten worden schokbestendige lenzen sowieso aangeraden. Je kan zelfs extra stevige lenzen nemen uit polycarbonaat, wat sporten met een bril op een pak veiliger maakt voor je ogen.

Zijn de duurdere brillen beter?

Niet noodzakelijk. Hoewel duurdere brillen veelal van een hoge kwaliteit zijn, kun je al een degelijke zonnebril kopen voor minder dan 25 euro. Zorg er gewoon voor dat de lenzen voldoende bescherming bieden en het zicht niet vervormen. Je kan je bril ook altijd laten nakijken door je opticien om zo te zien of het wel degelijk voldoende bescherming biedt.

Kinderen beschermen tegen UV-licht

Bij kinderen is een zonnebril essentieel! Kinderen lopen meer gevaar omdat ze vaker in de zon komen dan volwassenen en omdat hun ogen gevoeliger zijn.
Uv-schade stapelt zich op door de jaren heen. Dit betekent dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met het beschermen van de ogen. Een zonnebril is minstens even belangrijk als een paar schoenen.

 

Welke verschillende glazen zijn er op de markt?

Omdat er zoveel keuze is, vraag je best advies bij je opticien. Bepaalde tinten worden gebruikt in bepaalde omstandigheden en een ervaren opticien kan ervoor zorgen dat je die tint kiest die jij nodig hebt. Zo bestaan er gepolariseerde glazen, spiegelglazen, dégradé of fotochrome glazen. Lees hier meer informatie.

 

Ik draag al een bril, wat zijn mijn opties?

Je kan een zonnebril op sterkte kopen of een bril met fotochrome lenzen (die veranderen van licht naar donker in de zon). Een clip-on zonnebril is misschien goedkoper. En dit kun je bijvoorbeeld kopen samen met je gewone bril, zodat het perfect past op de montuur. Bepaalde monturen zijn aangepast om een magnetische clip-on zonnebril op te zetten, dit kan krassen op je gewone bril voorkomen.

Ontdek hier onze collectie zonnebrillen.