Brillen, Veelgestelde vragen

Hoe lees ik mijn brilvoorschrift?

Hoe lees ik mijn brilvoorschrift?

Bij je bezoek aan de opticien, optometrist of oogarts kwam je al te weten dat je bijziend of verziend bent, of astigmatisme hebt. Je kreeg dan een brilvoorschrift met daarop allerlei lettercodes en cijfers, maar wat betekenen deze nu?

De termen OD en OS zie je op elk brilvoorschrift. Ze staan voor de Latijnse woorden oculus dexter en oculus sinister (respectievelijk rechteroog en linkeroog). Veel oogartsen opteren echter voor de Nederlandstalige termen LO en RO (linkeroog en rechteroog). Soms krijg je ook nog de afkorting OU te zien, wat staat voor oculus uterque (beide ogen).

SFR, SPH of S staat voor sfeer. Deze waarde, genoteerd in dioptriën (D), geeft aan hoe sterk het glas moet zijn om bij- of verziendheid te corrigeren. Als de waarde negatief is (een minteken), ben je bijziend en bij verziendheid is de waarde positief. Wanneer enkel de ‘Sfeer’ waarde ingevuld is, betekent dit dat het oog mooi bolvormig is. Bijgevolg is er dus GEEN astigmatisme.

Heb je echter wel astigmatisme? Dan is de afwijking dus niet bolvormig. In dit geval zie je de term CYL (cilinder) opduiken. Deze waarde geeft aan hoe sterk het astigmatisme is.

De AS-waarde geeft de richting van het astigmatisme aan in graden (0 tot 180). Dit staat bovenaan het voorschrift nog eens aangegeven op een gradenboog.

ADD staat voor de sterkte van het onderste deel in multifocale glazen, ofwel een verwijzing naar de leessterkte. Deze waarde is altijd positief en ligt doorgaans tussen +0.75 en +3.00 D voor beide ogen.

In geval van scheelziendheid zijn prisma’s aangeraden. Bij de zeldzame gevallen, dat deze waarde wordt ingevuld, wordt ook een Basis-waarde meegegeven. Die geeft de richting van de prisma aan (boven, onder, binnen of buiten).

Brilvoorschriften en voorschriften voor contactlenzen zijn niet identiek. In een brilvoorschrift ontbreekt informatie die belangrijk is voor contactlenzen. Dit komt vooral omdat de afstand tussen de ogen en de bril of contactlens verschilt, waardoor onder meer de sterkte lichtjes kan afwijken. Bovendien ontbreekt op een brilvoorschrift vaak ook de basiskromming, de diameter en het type van de contactlens.

Laat je oogarts dus weten welk soort voorschrift je nodig hebt, zodat hij of zij het juiste onderzoek kan verrichten.

Wist je al dat wij, als optometristen, gespecialiseerd zijn in het opmeten van de ogen en contactlensaanpassingen? Maak snel online een afspraak.