Veelgestelde vragen

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme

Net zoals verziendheid en bijziendheid, is astigmatisme geen oogziekte maar een refractieafwijking. Bij een astigmatisch oog zijn het hoornvlies of de ooglens niet mooi rond. Daardoor wordt het licht over verschillende punten voor en/of achter het netvlies verstrooid. Dit resulteert in een vervormd of onscherp beeld.

Astigmatisme komt relatief vaak voor. Bijna de helft van de bevolking heeft deze afwijking in zekere mate op een van de ogen. Aangezien de afwijking zich vaak reeds op jonge leeftijd voordoet, kan een tijdig onderzoek voorkomen dat kinderen zichtproblemen op school krijgen. Om dit op te meten gebruikt de optometrist dezelfde instrumenten als om ver- en bijziendheid vast te stellen.

Symptomen 

Astigmatisme kan met uitsluitsel worden vastgesteld bij een oogonderzoek, maar toch zijn er bepaalde symptomen waarop je kunt letten:

  • Hoofdpijn;
  • Oogvermoeidheid, vooral na intensief lees- of computerwerk;
  • Ogen tot spleetjes knijpen om goed te kunnen zien.

 

Behandeling

Net zoals andere refractieafwijkingen, kunnen we astigmatisme corrigeren met contactlenzen, een bril, of met de ooglaser.

Echter kun je contactlenzen voor personen met astigmatisme niet zomaar in de supermarkt kopen, aangezien deze gemaakt zijn voor ver- en bijzienden. Bij astigmatisme varieert de krommingsafwijking van persoon tot persoon en daarom zijn speciale torische lenzen nodig. Deze kan je bestellen bij je optometrist.

Of je in aanmerking komt voor een correctie met behulp van ooglaserchirurgie, kom je te weten na consultatie met je oogarts.

Voorschrift voor astigmatisme

Voor verziendheid en bijziendheid is er per oog slechts één waarde nodig. Bij astigmatisme zijn dat er drie per oog: bijvoorbeeld -1.25 -1.00 x 65. Het eerste nummer (-1.25) is de sterkte van de bijziendheid in de minst gekromde meridiaan van het oog. Het tweede getal (-1.00) is de sterkte van de bijziendheid in de meest gekromde meridiaan. De derde waarde (65) is de locatie in graden van de minder gekromde meridiaan.

Lees hier meer informatie over het interpreteren van een brilvoorschrift.