Blog

Antireflectiecoating

Antireflectiecoating

Antireflectiecoating wordt ook wel eens AR-coating of ontspiegelingslaag genoemd. Ontspiegelde brilglazen heeft vele voordelen:

  • Verbetert het zicht;
  • Vermindert de oogspanning;
  • Maakt je bril mooier.

Dit komt omdat de ontspiegelingslaag de weerkaatsing van het licht op je lenzen nagenoeg elimineert. En dit voor zowel op de voor- als achterzijde. Zonder die weerkaatsing kan er meer licht door de lenzen, wat het zicht optimaliseert. Bovendien zijn ontspiegelde brilglazen hierdoor praktisch onzichtbaar. Daardoor komen je ogen nog beter uit en is het makkelijker om oogcontact te maken.

Hoe werkt het?

Elke producent van AR-coatings heeft zijn eigen gepatenteerde formule. Over het algemeen bestaan alle AR-coatings uit verschillende microscopische laagjes metaaloxiden, die afwisselend een hoge en lage brekingsindex hebben. Aangezien elke laag een andere golflengte beïnvloedt, wordt de reflectie steeds meer geneutraliseerd naarmate er meer lagen zijn toegebracht. Sommige hoogwaardige AR-coatings hebben maar liefst zeven lagen.

Gewone kunststof lenzen weerkaatsen ongeveer 8% van het invallende licht. Dus slechts 92 % van het beschikbare licht komt door de bril. High-index lenzen uit kunststof reflecteren tot 50% meer licht (dus 12% van het invallende licht). Dus hierbij is er nog minder licht waar te nemen. Vooral in donkere omstandigheden kan dit je parten spelen. Bijvoorbeeld als je ’s avonds met de auto rijdt. Tegenwoordig kunnen de antireflectiecoatings die weerkaatsing zo goed als elimineren. Dit zorgt dat 99,5 % van het invallende licht gebruikt wordt en het zicht dus opmerkelijk verbetert.

AR-coating werkt het best met high-index lenzen. Omdat die meer licht weerkaatsen dan gewone kunststof lenzen. Dus hoe hoger de brekingsindex van het materiaal waaruit de lenzen bestaan, hoe meer het licht erop weerkaatst.

Afhankelijk van je levensstijl kan je opticien je een bepaald merk van antireflectiecoatings aanraden. Als je bijvoorbeeld vaak achter de computer zit voor het werk, gebruik je best een AR-coating die blauw licht filtert.

Voordelen van de antireflectiecoating

De visuele voordelen zijn de volgende:

  • Scherper zicht;
  • Minder last van verblinding wanneer je ’s avonds autorijdt;
  • Groter kijkcomfort als je eens wat langer achter de computer zit.

De esthetische voordelen:

  • Je ogen en je gelaatsuitdrukkingen komen beter uit. Daardoor zal je in alle lichtomstandigheden er aantrekkelijker uitzien.

 

Antireflectiecoating bij zonnebrillen

Antireflectiecoating kan zeker ook bij zonnebrillen van pas komen. Het voorkomt dat je verblind wordt door de weerkaatsing van het zonlicht op de binnenzijde van je lenzen. (Gewoonlijk wordt de AR-coating namelijk enkel aangebracht op de binnenzijde van zonneglazen. Een AR-coating op de buitenzijden bij zonneglazen biedt namelijk geen cosmetisch of visueel voordeel).

Kan je een antireflectiecoating zien?

Niet echt. Afhankelijk van de gebruikte AR-formule hebben de meeste lenzen met een AR-coating een heel zwak residueel kleur. Meestal is dit groen of blauw, wat typisch is voor dat bepaalde type coating.

Antirefelectiecoatings zijn bovendien onwaarschijnlijk dun, ongeveer 0,2 tot 0,3 microns dik. Wat ongeveer 0,02% is van de totale lensdikte van een standaardlens.

Hoe een bril met een antireflectiecoating onderhouden?

Bij de meeste hoogwaardige AR-lenzen kreeg het lensoppervlak een speciale behandeling, die de antireflectielagen vastzet op de lens. Daardoor zijn ze ook makkelijker te reinigen. De “hydrofobische” oppervlaktebehandeling is waterafstotend. Bovendien voorkomt deze ook watervlekken op de lens. Sommige lenzen krijgen zelfs een behandeling tegen water én tegen oliën.

Bij het schoonmaken van lenzen met een AR-coating gebruik je best enkel producten die je opticien aanraadt.
Producten met sterke chemische bestanddelen kunnen de antireflectiecoating namelijk beschadigen.

Probeer ze zeker niet te reinigen zonder ze eerst nat te maken. Een droge doek gebruiken op een droge lens is sowieso om krassen vragen. Op lenzen met een AR-coating zie je krassen namelijk beter dan op gewone lenzen. Bij gewone brillen (zonder AR-coating) maskeert de weerkaatsing doorgaans oneffenheden.