Brillenglazen

Nachtblindheid

Autorijden donker

Nachtblindheid en autorijden in het donker

Autorijden in het donker of schemerlicht is niet voor iedereen even prettig. Dit wil echter niet meteen zeggen dat je nachtblindheid hebt. Slecht zien in het donker is dan ook een veelvoorkomend probleem. Bijna de helft van de autobestuurders ervaart één of meer van volgende ongemakken tijdens het autorijden in het donker:

  • Verblinding van koplampen van tegenliggers;
  • Verblinding van straatlantaarns;
  • Glare: ofwel een verblindende schittering en uitstrooiing van lichtbronnen;
  • Halo’s: ofwel het zien van kringen rondom lichtbronnen.

Dat je bovenstaande ongemakken ervaart en dat je het gevoel hebt slecht te zien tijdens het autorijden in het donker is dus vrij normaal. Maar wanneer spreken we over nachtblindheid?

Nachtblindheid

Wie lijdt aan nachtblindheid kan amper tot niets meer zien in het donker, terwijl het zicht in lichtere omstandigheden wel zuiver is. Dit komt doordat we zien met twee verschillende soorten cellen in het netvlies. Enerzijds zorgen de kegeltjes voor een scherp zicht overdag en anderzijds maken de staafjes kijken in het donker mogelijk. Wanneer de staafjes een verminderde of defecte werking vertonen, spreken we over nachtblindheid. Dit is meestal te wijten aan een oogziekte zoals cataract, glaucoom of netvliesaandoeningen.

Tips om autorijden in het donker veiliger te maken

1/ Zorg voor voldoende verlichting
Probeer straten zonder straatlantaarns te ontwijken. Dit is echter niet altijd te vermijden. Aarzel dan niet om je groot licht bij slecht verlichte routes te gebruiken. Kijk ook de stand van de koplampen van je auto na.

2/ Houd je ruiten schoon
Vuile voorruiten kunnen zorgen voor hinderlijke reflecties van straatverlichting of tegenliggers. Houd daarom steeds zowel de binnen- als buitenkant van je voorruiten proper.

3/ Kies voor brillenglazen met een behandelde coating

Geoptimaliseerde brillenglazen voor automobilisten

Er zijn speciale coatings voor brillenglazen ontwikkeld om het nachtzicht bij autobestuurders te optimaliseren en verblinding te minimaliseren. Zo biedt de glasfabrikant Essilor de coating “Crizal Drive” aan en biedt Zeiss de coating “DriveSafe” aan. Beide brillenglazen verbeteren de kwaliteit van uw zicht en zorgen bijgevolg voor een veiligere rijervaring.

Crizal Drive – Essilor

DriveSafe – Zeiss