Maison Lunettes – Optiek in Oostende
Maison Lunettes – Optiek in Oostende
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Zat: 9u-17u
Pauze: 12u-14u
+3259509967

Droge ogen behandelen en oogdruppels

Behandeling van droge ogen

Behandeling voor droge ogen.

Symptomen van droge ogen zijn vervelend. De ogen voelen droog en branderig aan. Dit heeft ook impact op de scherpstelling van de ogen. Hoewel droge ogen niet altijd volledig kunnen worden genezen, kan het ongemak in de meeste gevallen sterk verminderd worden. Daartegen zijn een hele resem behandelingen waardoor de ogen langer vochtig blijven en het zicht verbetert.
Welke behandeling het best werkt, hangt af van de oorzaak. Die oorzaak kan het beste door de oogarts worden bepaald. Deze kan je ook begeleiden bij het behandelingsproces en de resultaten opvolgen om te zien welke methode het beste vooruitgang maakt.

Een langwerkende behandeling tegen droge ogen?

In België is het Eyecenter gespecialiseerd in het behandelen van droge ogen. Het is een langwerkende behandeling, op deze website vind je meer informatie.

Bij minder ernstige gevallen van droge ogen, bijvoorbeeld door langdurig computergebruik zijn kunsttranen voldoende. Deze zijn zonder voorschrift beschikbaar, maar er zijn zo veel verschillende merken en soorten dat de keuze niet gemakkelijk is.

Verschillende soorten oogdruppels tegen droge ogen

Waar je vooral moet op letten is de viscositeit of de dikte van de oogdruppels. Kunsttranen met een lage viscositeit zijn waterachtig en hebben een kortstondig verlossend effect. Hoe hoger de viscositeit, hoe gel-achtiger de druppels worden en hoe langer het effect duurt. Bij hoge viscositeit zal bij het inbrengen je zicht langer troebel blijven. Daarom zijn ze niet geschikt om auto mee te rijden.

Een tweede factor is de oorzaak van je droge ogen. Er zijn oogdruppels die speciaal gemaakt zijn voor ogen die te weinig vocht produceren of vasthouden, en andere druppels voor ogen die te weinig olie produceren.

Tot slot zijn er nog andere oogdruppels tegen droge ogen: steroïde oogdruppels, zoals bijvoorbeeld Restasis en Lacrisert, hebben allemaal hun voor- en nadelen en moeten op voorschrift worden gebruikt.

Belangrijk

Alvorens te starten met zelfmedicatie of droge ogen zelf te behandelen is het belangrijk om eerst jouw oogarts te raadplegen. Want jouw ogen kunnen zich aan die kunsttranen wennen. Als gevolg hiervan kunnen jouw ogen minder tranen aanmaken. Dit is uiteraard niet de bedoeling van de oogdruppels tegen droge ogen.

Punctumplugs zijn kleine siliconen stopjes die in de traanafvoerbuisjes in de binnenhoek van het boven- en onderooglid worden geplaatst. Ze verhinderen dat het traanvocht wegvloeit en zorgen dat het langer op het oogoppervlak blijft. Zo heb je minder last hebt van droge ogen.
Een nadeel is dat de punctumplugs ervoor zorgen dat er net te veel traanvocht in het oog blijft.

De meest voorkomende oorzaak van droge ogen?

Een vaak voorkomende oorzaak van droge ogen is een tekort aan meibum. Dit is een olieachtige substantie die door Meibomiusklieren wordt afgescheiden. De openingen van de klier onderaan de wimpers raken verstopt door opgedroogd meibum. Deze openingen kunnen worden vrijgemaakt met een tangetje, soms nadat de substantie eerst wordt losgemaakt met warme kompressen. Hoewel deze procedure een lichte ongemak met zich meebrengt, duurt ze niet lang en is het resultaat het zeker waard.

Het is ook mogelijk om de klieren te ontstoppen zonder gebruik te maken van de tang. Dit is minder pijnlijk maar vergt enige discipline. Hierbij kan je twee keer per dag een warmte masker op de oogleden plaatsen.  Verder zijn er nog enkele commerciële oplossingen op de markt die hierbij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld Thermoeyes of Eyecopad. Hiermee kan je, samen met de oogdruppels tegen droge ogen, de symptomen enigszins zelf behandelen. Hiermee wordt niet de oorzaak van droge ogen aangepakt.

Langwerkende behandeling tegen droge ogen

Meibomiusklierdysfunctie kan tenslotte ook permanent worden behandeld. Met een xenonlichttherapie worden de klieren in de oogleden dan gestimuleerd zodat ze hun normale vetproductie hernemen. Deze behandeling is snel en brengt weinig ongemak met zich mee. Meer info over deze behandeling vind je op de site van het Eyecenter.

Droge ogen zelf behandelen

In veel gevallen kun je droge ogen ook grotendeels vermijden en zelf behandelen door de onderstaande richtlijnen te volgen.

Pas je voeding aan.

Drink voldoende water. Omega-3-supplementen kunnen volgens sommige studies de symptomen terugdringen. Lijnzaad en bepaalde vissoorten zoals zalm, sardines, haring en kabeljauw zijn rijk aan Omega-3.

Pauzeer regelmatig.

Langdurig computergebruik droogt de ogen uit. Probeer elke twintig minuten een pauze van 20 seconden in te lassen en focus daarbij op iets dat minstens 6 meter verwijderd is. Op die manier gun je je oogspieren wat rust.

Knipper regelmatig.

Maak jezelf er van bewust dat je bij het computeren of lezen minder vaak knippert. Probeer telkens je eraan denkt te knipperen en duw bij het knipperen je oogleden zachtjes samen zodat het hele oog een verse laag traanvocht krijgt.

Verwijder oogmake-up grondig.

Eyeliner, mascara en dergelijke producten kunnen de meibomiusklier verstoppen. Hierdoor zullen er onvoldoende vetten op je oog terecht komen en de tranen sneller verdampen. Zorg er dus voor dat je je make-up grondig verwijdert voor het slapengaan.

Maak je oogleden schoon voor het slapengaan.

Verwijder bacteriën door je oogleden enkele minuten met een warm washandje te bedekken en ze dan zachtjes te wassen met oogliddoekjes of een beetje verdunde shampoo.

Draag een goede zonnebril die ook de zijkant van je ogen beschermt.

Op die manier heb je minder last van wind en stof, en bescherm je tegelijk je ogen tegen schadelijke UV-straling.

Pas je medicatie aan.

Allerlei medicatie (waaronder antidepressiva, antihistamine, en anticonceptiepillen) kunnen droge ogen veroorzaken of bestaande symptomen erger maken. Je oogarts kan je aanraden om bepaalde medicatie stop te zetten of het gebruik ervan te beperken. Bespreek dit uiteraard ook met je huisarts.