fbpx
Maison Lunettes
Maison Lunettes
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Zat: 9u-17u
Pauze: 12u-14u
+3259509967

Een leesbril kopen

Een leesbril kopen

Niemand ontsnapt eraan: op een bepaald moment van je leven krijg je ouderdomsbijziendheid en moet je je boek ver van je af houden om het nog te kunnen lezen. Alles wat zich dichtbij het oog bevindt, is troebel en veroorzaakt hoofdpijn. Tijd voor een leesbril!

Er zijn twee soorten leesbrillen. De ene soort bevindt zich vlak voor je ogen. Dit is vooral geschikt voor mensen die de hele dag door moeten lezen. Wie met deze bril in de verte kijkt, merkt dat alles wazig is. Het andere model zit een beetje lager op de neus en is beter geschikt voor mensen met gemengde activiteiten.

Als je vertezicht ook niet perfect is, kun je bifocale of multifocale (progressieve) glazen bestellen. Deze glazen zijn geschikt voor het soort bril waar je steeds door kijkt. En bifocale lens heeft een duidelijk ‘maantje’ onderin met een andere sterkte dan de rest van het glas. Dit maantje helpt wanneer je naar beneden kijkt om te lezen. Wie dit maantje lelijk vindt, kan progressieve glazen bestellen. Bij dit soort glazen is het maantje onzichtbaar gemaakt en is de overgang veel subtieler.

Leesbrillen bestaan ook als zonnebril met verdonkerde glazen en UV-bescherming.

Een leesbril is meestal niet geschikt voor computergebruik. Een computerscherm staat normaal verder van je af dan een boek of de krant. Bij het computeren kijk je trouwens recht voor je uit, terwijl je bij het lezen naar onderen kijkt. Kantel in geen geval je hoofd naar achteren om je computerscherm door je leesbril te kunnen lezen: je nekspieren zullen zich vroeg of laat wreken. Voor computergebruikers zijn er speciale computerbrillen op de markt.

Er zijn allerlei kant-en-klare brillen te koop, maar je kunt deze ook op maat laten maken. Een nadeel van de passe-partoutbril is dat je zelden dezelfde waarden hebt op beide ogen, en dat het optische centrum van de lens niet noodzakelijk overeenkomt met de positie van je ogen. Voor wie astigmatisme heeft, zijn passe-partoutbrillen al helemaal geen optie. Een slecht aangepaste bril is vaak de oorzaak van hoofdpijn en misselijkheid.

Het voordeel is dan weer dat ze veel goedkoper zijn en je dus sneller eens van model kunt wisselen. Ze kunnen ook dienst doen als goedkope reservebril, voor wanneer je dagelijkse bril kapot of verloren raakt.

Bij de aankoop van een kant-en-klare leesbril doe je er wel goed aan de glazen goed na te kijken op luchtbelletjes of oneffenheden. Ga bij twijfel bij je oogarts of opticien langs.