fbpx
Maison Lunettes
Maison Lunettes
Nieuwpoortsesteenweg 150
Oostende
Di-Vrij: 9u-18u Zat: 9u-17u
Pauze: 12u-14u
+3259509967

Wat is astigmatisme?

Wat is astigmatisme

Net zoals verziendheid en bijziendheid is astigmatisme geen oogziekte maar een refractieafwijking. Bij een astigmatisch oog zijn de hoornvlies of de ooglens niet mooi rond, en wordt het licht daardoor over verschillende punten voor en/of achter het netvlies verstrooid. Dit resulteert in een vervormd of onscherp beeld.

Er zijn drie soorten astigmatisme: myopisch, hyperopisch en gemengd astigmatisme, al naargelang de verhouding van de oogmeridianen. Bovendien bestaat er ook een onderverdeling in regelmatig en onregelmatig astigmatisme. In het laatste geval vormen de oogmeridianen geen rechte hoek, wat doorgaans het resultaat is van oogziektes, oogletsel, of een chirurgische ingreep.

Astigmatisme kan met uitsluitsel worden vastgesteld bij een oogonderzoek, maar toch zijn er bepaalde symptomen waarop je kunt letten. Iemand met astigmatisme klaagt vaak over hoofdpijn en oogvermoeidheid, vooral na intensief lees- of computerwerk, en moet soms zijn ogen tot spleetjes knijpen om goed te kunnen zien.

Astigmatisme komt relatief vaak voor. Bijna de helft van de bevolking heeft deze afwijking in zekere mate op een van de ogen. Aangezien de afwijking zich vaak reeds op jonge leeftijd voordoet, kan een tijdig onderzoek voorkomen dat kinderen zichtproblemen op school krijgen.

Om astigmatisme te meten gebruikt de optometrist dezelfde instrumenten als om ver- en bijziendheid vast te stellen. Hij of zij kan ook een ruwe schatting maken met behulp van een lampje en een set lenzen; dit heet retinoscopie. Daarna verfijnt de optometrist de resultaten met behulp van een refractor, een toestelletje dat op je neus gaat en waarin verschillende lenzen kunnen worden gestoken. De optometrist vraagt dan met welke lens je het beste ziet en maakt op basis daarvan een voorschrift voor een bril of lenzen.

Net zoals andere refractieafwijkingen, kan astigmatisme worden gecorrigeerd met contactlenzen, een bril, of met de ooglaser.

Echter kun je contactlenzen voor personen met astigmatisme niet zomaar in de supermarkt kopen, aangezien deze gemaakt zijn voor ver- en bijzienden. Bij astigmatisme varieert de krommingsafwijking van persoon tot persoon en daarom zijn speciale torische lenzen nodig die je moet bestellen.

Of je in aanmerking komt voor een correctie met behulp van ooglaserchirurgie, kom je te weten na consultatie met je oogarts.

Voor verziendheid en bijziendheid heeft is er per oog slechts één waarde nodig. Bij astigmatisme zijn dat er drie per oog: bijvoorbeeld -1.25 -1.00 x 65. Het eerste nummer (-1.25) is de sterkte van de bijziendheid in de minst gekromde meridiaan van het oog. Het tweede getal (-1.00) is de sterkte van de bijziendheid in de meest gekromde meridiaan. De derde waarde (65) is de locatie in graden van de minder gekromde meridiaan.