Nieuws

Veilig een bril en/of contactlenzen dragen tijdens de corona pandemie.

stop corona

Is het dragen van een bril en/of contactlenzen veilig tijdens de corona pandemie? Het antwoord op bovenstaande vraag is ja, maar alleen als u onderstaande richtlijnen strikt opvolgt.

 • Uw handen goed wassen is essentieel. Bij het dragen van een bril en/of contactlenzen is het van groot belang dat u zorgvuldig en grondig uw handen wast. Dit doet u het best met water en zeep. Droog ze vervolgens af met een ongebruikte papieren doek. Voor dragers van contactlenzen moet dit gebeuren vóór elke plaatsing en/of verwijdering ervan.
 • Was regelmatig uw bril en brilglazen grondig met ontsmettende zachte handzeep. Sommige virussen zoals COVID-19 kunnen uren tot dagen op kunststof overleven. Deze sporen kunnen overgedragen worden op de vingers en gezicht van brildragers. Daarom raden wij aan om uw bril en brilglazen regelmatig te wassen met lauw water en in combinatie met een ontsmettende zachte handzeep. Het werd bewezen dat zeep het coronavirus doodt. Bovendien beschadigt zachte handzeep je montuur niet. Om beschadigingen te vermijden, raden wij af om uw bril en/of brilglazen te ontsmetten met alcohol, javel, andere chemische producten, UV-C of met warmte. Lees hier meer over hoe u best een mondmasker draagt in combinatie met een bril.
 • Contactlenzen desinfecteren.
  – Was steeds grondig uw handen voor het inzetten en uithalen van de lenzen.
  – Zet eerst uw lenzen in en plaats daarna pas het mondmasker op uw gezicht.
  – Zorg dat uw mondmasker nauw rond uw gezicht aansluit. Zo wordt de warme lucht naar beneden geleid. Op die manier kan u droge ogen vermijden.
  – Dragers van daglenzen moeten hun lenzen elke avond weggooien.
  – Bij gebruik van maandlenzen, weeklenzen, lenshouders en alle andere toebehoren moet u deze regelmatig ontsmetten. Dit doet u het best met de voorgeschreven vloeistoffen en volgens de instructies van uw optometrist.
 • Stop met het dragen van lenzen als u ziek bent. Het wordt afgeraden om contactlenzen te dragen wanneer u ziek bent.

 

Indien u dus houdt aan bovenstaande voorschriften dan is het veilig om een bril en/of contactlenzen te dragen tijdens de corona pandemie.

Wat zijn de algemene aanbevelingen?

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt de mensen aan om hun handen vaak te wassen om het risico van infectie van het coronavirus te verminderen.

Ze adviseren met name alle mensen om:

 1. De handen vaak te wassen gedurende ten minste 40 seconden met water en zeep. En vooral nadat u op een openbare plaats bent geweest, of na het snuiten van uw neus, hoesten of niezen.
 2. Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een desinfecterend middel dat ten minste 60% alcohol bevat. Bedek alle oppervlakken van je handen en wrijf ze tegen elkaar totdat ze droog aanvoelen.
 3. Raak uw ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen. Gebruik goedgekeurde persoonlijke veiligheidsbrillen (medische maskers, veiligheidsbrillen of gelaatsschermen) in bepaalde instellingen die betrokken zijn bij de zorg van Covid-19 patiënten.

Indien u verder nog vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren!

Bron: https://prn.to/3a8HFto