Een oogmeting bij Maison Lunettes

Ondervind je wazig zicht? Of heb je klachten zoals hoofdpijn en vermoeide ogen? Dan ben je bij Maison Lunettes aan het juiste adres. De oogmetingen worden steeds uitgevoerd door een erkende optometrist met de benodigde kennis. Je ogen laten testen duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens deze afspraak meet de optometrist je ogen voor eventueel een nieuwe bril of contactlenzen. Hier kan je lezen hoe een oogmeting bij Maison Lunettes juist in zijn werk gaat.

1. Oogonderzoek

Het is belangrijk dat je ogen gezond zijn en blijven. Wij als optometristen kunnen met behulp van een spleetlamp onderzoek een ‘pluis/niet-pluis’ beoordeling maken. Dit pijnloos onderzoek houdt in dat er m.b.v. een microscoop en een fel licht naar je ogen gekeken wordt. De volgende zaken worden nader onderzocht:

  • Het hoornvlies;
  • De ooglens;
  • De oogleden.

2. Objectieve voormeting

We beginnen steeds met een korte objectieve voormeting. Hiervoor zal je gevraagd worden door een toestel naar een ‘ballonnetje’ te kijken. Deze meting is volledig pijnloos en duurt slechts enkele seconden.

3. Beoordeling van het zicht 

Vervolgens gaan we het zicht zonder bril of met de huidige bril nakijken. Dit gebeurt zowel voor ver als dichtbij.

4. Sterkte bepalen

Daarna gaan we de sterkte verder verfijnen door middel van verschillende lenzen voor uw ogen te plaatsen. Er zal je gevraagd worden om enkele lijnen met letters voor te lezen. Op basis van de uitkomst kunnen we ook de sterkte voor contactlenzen berekenen.

Let op: de sterkte van je bril kan afwijken van de sterkte van je contactlenzen!

Hoe vind ik de juiste oogzorgverstrekker voor mijn ogen te laten testen?

Of je nu op routineonderzoek gaat, of problemen hebt vastgesteld (zoals vermoeide ogen, wazig zicht of hoofdpijn). Je wil natuurlijk in goede handen zijn.

Soms is het echter niet zo gemakkelijk om de juiste oogzorgverstrekker te vinden. Er bestaan namelijk 4 soorten oogzorgverstrekkers: oogartsen, optometristen, orthoptisten en opticiens. Wie doet nu wat?

  • Oftalmoloog of oogarts: Een oogarts is een geneesheer met specialisatie in de oogheelkunde. De oogarts is een medische specialist van de anatomie, fysiologie en pathologie van het oog. Oogartsen stellen een oogheelkundige diagnose en staan in voor de behandeling ervan. Een oogmeting bij een oogarts is mogelijk, maar de wachttijden zijn doorgaans lang. Ook bij een optometrist kan je terecht voor een nauwkeurige oogmeting. Maak hier jouw afspraak voor een oogmeting.
  • Opticien: Opticiens maken brillen volgens het voorschrift van de oogarts, orthoptist of optometrist.
  • Optometrist: Een optometrist heeft na 3 jaar studeren een diploma optometrie behaalt. Optometristen zijn dus gespecialiseerd in oogmetingen en contactlensaanpassingen. Aangezien een optometrist een oogzorgverstrekker is, is hij in staat om de zogenaamde “pluis en niet pluis” beoordeling te maken. De optometrist stelt geen diagnose van een oogaandoening en schrijft dan ook geen medicatie voor!
  • Orthoptisten: De orthoptist is een paramedicus die ondersteuning biedt in de oogartsenpraktijk of op de oogafdeling van een ziekenhuis. Zo is de orthoptist bevoegd tot het uitvoeren van technische oogonderzoeken en oogmeting bij kinderen en volwassenen. Vandaaruit bepaalt de orthoptist de optimale brilsterkte.

Ga ik naar de oftalmoloog, orthoptist, optometrist of opticien?

Ondervind je klachten zoals wazig zicht, vermoeide ogen of hoofdpijn? Zowel oogartsen, optometristen als orthoptisten kunnen allen uw klachten onderzoeken en de bril-en contactlenssterkte opmeten. De opticien maakt vervolgens de bril volgens het voorschrift.

Voor oogaandoeningen zoals cataract, maculadegeneratie, glaucoom en andere oogziektes ga je best naar een oogarts.

Met gezonde ogen kan je dus net zo goed bij de optometrist als bij de oogarts terecht voor je ogen te laten testen.

 

oogmeting _ ogen laten testen _ wazig zicht